Župan Dobroslavić premijeru Milanoviću: zašto derogirate strateške državne dokumente

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uputio je danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem ga pita kako je to jednim dogovorom, bez ikakve rasprave i konzultacije s onima kojih se to tiče, derogirao strateške državne dokumente u vezi s trasom jadransko-jonske autoceste, koji su se pripremali godinama, i koji su godinama na snazi.

Župan u pismu podsjeća premijera da je važećim strategijama prometnog razvoja i prostornog uređenja Hrvatske, kao i Prostornim planom županije trasa autoceste od čvora Ploče položena teritorijem Hrvatske do Osojnika gdje izlazi na teritorij BiH, te kroz tu državu, Crnu Goru i Albaniju nastavlja prema Grčkoj.

Župan je neugodno iznenađen prekjučerašnjim sastankom u Cavtatu gdje se u prometnim rješenjim odstupilo od strateških i prostorno planskih hrvatskih dokumenata i Dubrovačko-neretvanske županije i da će se nastavak gradnje autoceste od Ploča premjestiti iz Hrvatske u BiH.

“Znači li to da je postupak izrade i donošenje strateških dokumenata i prostornih planova s angažiranjem građana i struke samo fingiranje demokratske procedure, a da se odluke donose u uskom krugu i na prigodnim sastancima? Je li lokalna i regionalna samouprava izraz prava građana na upravljanje određenim poslovima na svom području, u koji spada i prostorno planiranje ili se ona može suspendirati kad se kome hoće? pita Dobroslavić.

Interes Dubrovačko-neretvanske županije, a uvjereni smo i interes RH je, ističe župan, je da autocesta od Ploča ide hrvatskih teritorijem do Osojnika, da osim povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelovima RH i Europe poveže područje Županije i osigura joj ravnomjeran razvoj i konkurentnost u Hrvatskoj i svijetu.

Za tvrdnje da bi autocesta ugrozila Dubrovnik, jer bi navodno prošla kroz grad, župan kaže da su neozbiljne i netočne, jer cesta po važećim dokumentima prije dolaska do Dubrovnika skreće u BiH kod Osojnika.

Dobroslavić od premijera traži da se drži važećih strateških i prostorno-planskih dokumenata u RH i da u skladu s tim u razgovorim s čelnicima susjednih država i na sastanku u Berlinu, inzistira da se nastavak autoceste od Ploča ostvari u skladu s tim dokumentima.

Ako interesi Dubrovačko -neretvanske županije u ovome pogledu ne bi bili zaštićeni ostavljamo sebi pravo intervenirati kod čelnika država koji su uključeni u projekt Jadransko jonske auto ceste i sastanaka u Cavtatu i Berlinu, zaključuje pismo dubrovačko-neretvanski župan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: hrt