Županica Merzel imala osebujni stil, ja parfeme i takve darove nisam primao

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je na novinarsko pitanje je li od stranačkih kolega, župana i gradonačelnika ikada primio parfeme, kravate i slične darove kakve je proračunskim novcem navodno kupovala sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić Merzel, odgovorio je kako je očito županica Merzel imala osebujni stil. Merzel je, zabilježio je Uskok, slala darove ministrima, stranačkim kolegama i šefici Porezne uprave, te drugima, a platila županijskim novcem.

“Ja takve darove nisam primao, tako da doista ne mogu komentirati tko to plaća i kako. No, to je vrlo simpatično”, rekao je Karamarko novinarima na svečanom obilježavanju 21. obljetnice Zadarske županije u zadarskom Arsenalu.

Također je izrazio zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda o odbijanju žalbe bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača na odluku o njegovu izručenju Njemačkoj, istaknuvši kako to dokazuje da hrvatsko pravosuđe ipak funkcionira.

“To me veseli, imamo obvezu Europskog uhidbenog naloga i odnosa prema našim partnerima i sustanarima u EU i tu se nema što više komentirati”, izjavio je Karamarko.

Novinare je zanimao i njegov komentar novinskih napisa da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), kojoj je bio na čelu, na samo jedan dan zapošljavala ljude kako bi kasnije bez javnog natječaja mogli biti prebacivani u druge dijelove državnoga aparata, najčešće u Carinsku upravu.

Predsjednik HDZ-a kazao je kako, kao bivši čelnik SOA-e, nije sklon komentirati postupke agencije u to vrijeme i ono što se radilo u dogovoru s nekim drugim tijelima državne uprave.

“Međutim, ovo sve skupa je na tragu onoga što ja stalno govorim, da će ova Vlada cijelo vrijeme do izbora izmišljati afere. Dakle, ovo nije nikakva afera, oni će nastojati do izbora izmišljati afere ne bi li se sakrilo ono osnovno, a to je gospodarska situacija koja nije nimalo romantična. Sve je učinjeno po zakonu i propisima, zbrojite dva i dva pa ćete dobiti četiri”, poručio je Karamarko.

“Zaposlenje iz 2007. godine? Pa, onda čujem da se saziva i Vijeće za nacionalnu sigurnost, a ne zbog 30.000 ljudi koji su iselili iz Hrvatske u zadnje dvije godine. Ako se ovime sugerira da je nekakva afera i nečemu nelegalnom, pa možemo u zadnje dvije godine popričati i o nekim karakterističnim imenima koja su ušla u slične strukture”, dodao je.

Na opetovani upit novinara kako se netko može zaposliti u tajnoj službi na jedan dan, Karamarko je kratko odgvorio: “Oprostite, zašto Vi sad tražite da vam objašnjavam logiku onoga što je služba tada trebala uraditi. Pustimo to”.

Za Vladine najave o novom rebalansu državnog proračuna, u sklopu smanjenja prekomjernog deficita, istaknuo je kako se uvijek isto događa te ponovio kako je ova vlada odavno digla ruke od gospodarstva.

“Uvijek ista pitanja i uvijek isti moji odgovori. Vlada nije podastrijela Europskoj komisiji ništa iz čega bi se naziralo da ima plan zapošljavanja, rast itd. Dakle, mi stagniramo, spadamo među deset zemalja s najlošijim gospodarstvom. Ova Vlada je odavno digla ruke od hrvatskoga gospodarstva. Ovo je sada agonija koja će trajati, nažalost, sve do izbora”, poručio je Karamarko.

Darovi sisačko-moslavačke županice

Marina Lovrić Merzel ravnateljici Porezne uprave  Nadi Čavlović-Smiljanec poslala je nakon sklpanja posla oko kupovine autosalona koji je kasnije preuređen u Hitnu pomoć, veliku bajaderu i mesnu platu, da se čelnici Porezne počaste. Platu i bajaderu platila je proračunskim sredstvima, tj. novcem poreznih obveznika, zabilježio je Uskok, a o tome piše vecernji.hr.

Čelnicima i vodstvu državnih institucija i istaknutim članovima SDP-a tijekom 2013. godine, sve plaćeno novcem iz reprezentacije Županije, a vidljivo iz dokumentacije te bilježaka županičine tajnice, također su davani darovi.

Nadi Čavlović-Smiljanec županica za lanjsko Valentinovo poslala buket cvijeća i bombonijeru, a isti dan identičan poklon išao je i jednoj djelatnici Ministarstva financija u Zagrebu. To je ministarstvo progledalo kroz prste Županiji prilikom jednog zaduživanja krajem 2012. godine, pa joj je omogućeno da zaobiđe zakonski rok o granici zaduživanja od 20 posto.

Porezni obveznici Sisačko-moslavačke županije tijekom 2013. godine platili su parfem koji je poslan potpredsjednici Vlade i ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić. Vazu, bombonijeru i viskidobila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

Ministar uprave Arsen Bauk za rođendan, 7. veljače 2013., dobio parfem i kravatu, a ministar rada i mirovinskoga sustava te županičin kum Mirando Mrsić za svoj lanjski rođendan dobio je rukavice i šal. Svi ti darovi plaćeni su novcem Županije, no njihovi primatelji to nisu mogli znati jer ih je slala pod svojim imenom.

Vlada tvrdi da Milanka Opačić nije primila parfem, a ministar Mirando Mrsić šal i rukavice od sisačke županice.

Tijekom 2012. godine županica je za reprezentaciju potrošila vrtoglavih 468.000 kuna, a ta brojka je prijašnjih godina bila još veća, piše vecernji.hr.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h/vl
Photo: narod.hr