U parnici će se tek odlučiti tko će koristiti sredstva udruge “Hrabro dijete”

Odvjetnik Udruge Hrabro dijete Mijo Kladarić izjavio je za narod.hr kako je odlukom Županijskog suda u Slavonskom Brodu i deblokadom računa Udruge koja je prikupljala sredstva za liječenje malene Nore Šitum samo „kraj u postupku privremene mjere,  u parnici će se tek odlučivati tko će biti na kraju korisnik tih sredstava i kome će sredstva pripasti“.

„To je kraj u postupku privremene mjere, a u postupku parnice smo imali pripremno ročište u petak, i tu smo tek počeli“, istaknuo je Kladarić  upozoriviši kako će se tek u parnici odlučivati tko će biti na kraju korisnik tih sredstava tj. kome će sredstva pripasti.

„U tom postupku privremene mjere samo je bilo određeno blokiranje tih sredstava da se ne mogu potrošiti dok ne završi parnica po prijedlogu predlagatelja Đane Atanasovski i Ivice Šituma“, napomenuo je te dodao kako je „sad tek riješen taj postupak koji uvjetno rečeno nije beznačajan, ali je nešto što ne odlučuje o onoj bitnoj stvari a to je kome će pripasti novac“.

„Dakle, samo je odbijen njihov prijedlog da se ti novci blokiraju na računu, i ništa drugo nije riješeno“, pojasnio je odvjetnik Kladarić za narod.hr

Također, istaknuo je kako su iz udruge Hrabro dijete su odlučili ne davati nikakve izjave dok ne bude postupak gotov.

Udruga Hrabro dijete: Najviše smo razočarani medijima koji su vršili javni linč

„Najviše smo se razočarali u medije koji su vršili javni linč naše Udruge ne vodeći računa o našoj teško oboljeloj djeci koja sve to čitaju i prate, optužujući nas bez ikakvih dokaza, što se konačno u nalazu Ministarstva financija i pokazalo da je Udruga radila sukladno propisima i da nije bilo nikakvog kriminala“, pojasnili su jučer iz udruge Hrabro dijete.

“Nemamo se mi vremena radovati jer upravo sada imamo dvoje djece kod kojih se bolest vratila i moraju na hitne operacije – novac nama ništa ne znači jer nažalost naše umrle anđele ne možemo vratiti, niti im kupiti život”, rekla je predsjednica Udruge Jasminka Žužić komentirajući deblokadu računa za portal radiong.hr.

„Hvala i obitelji našeg odvjetnika Mije Kladarića, ali i svim ljudima koji su nam i dalje pomagali i vjerovali u nas -mi samo želimo da se što više djece izliječi i da više ne izgubimo bitku u borbi za život ni za jedno dijete“, izjavila je Žužić.

Četrnaest udruga na razini Republike Hrvatske, koje se bave ovom problematikom, podržalo je inicijativu udruge Hrabro dijete kojom novci prikupljeni u ovoj akciji ne mogu biti prenamijenjeni za izgradnju apartmana i smještaj roditelja, nego za liječenje maligno oboljele djece.

Za cijelo ovo vrijeme “borbe oko nasljedstva novca prikupljenog u humanitarnoj akciji” u Hrvatskoj je umrlo 53 djece, a od toga 6 je članova Udruge Hrabro dijete, prenio je portal radiong.hr

Cijeli slučaj je započeo 13. veljače 2014. odlukom Općinskog suda u Novoj Gradiški po sutkinji Lidiji Klašnja Petrović, a na prijedlog više sudske savjetnice Gordane Mahovac po kojem je doneseno rješenje o osiguranju i privremena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima udruzi Hrabro dijete.

Radilo se o iznosu od 4.118 549,73 kuna a odlukom Suda naloženo je Financijskoj agenciji da 13. veljače blokira račun Udruge Hrabro dijete u navedenom iznosu te da Udruga namiri troškove postupka osiguranja Đani Atanasovski i Ivici Šitum u iznosu od 108.748,75 kuna u roku od osam dana.

Odvjetnik roditelja Nore Šitum najavljuje ustavnu tužbu

Odvjetnik Dean Španović, koju zastupa roditelje Nore Šitum u parnici protiv udruge Hrabro dijete, ocijenio je kako je jučerašnja odluka Županijskog suda u Slavonskom Brodu o deblokadi računa te udruge nezakonita, zbog čega je najavio podnošenje ustavne tužbe kako bi se odgodili pravni učinci takve odluke.
Najavio je i podnošenje revizije Vrhovnom sudu radi ukidanja odluke drugostupanjskog suda i ponovnog vraćanja na snagu privremene mjere o blokadi računa udruge Hrabro dijete.

Županijski sud u Slavonskom Brodu prihvatio je jučer žalbu udruge Hrabro dijete i naložio da se deblokira njezin račun, koji je blokiran odlukom novogradiškog Općinskog suda od veljače ove godine. Privremenu blokadu račina zatražili su roditelji Nore Šitum, optužujući udrugu Hrabro dijete za malverzacije novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri, koja je umrla tijekom liječenja u američkoj bolnici.

Odvjetnik Španović smatra da je odluka drugostupanjskog suda polazi od pogrešnog pravnog shvaćanja da humanitarna pomoć ne može biti predmetom nasljeđivanja.

“Naša je teza da se radi o nasljednom pravu, odnosno da postoji razlika između osobnih prava koja nisu nasljedna, poput prava na život ili prava na stanovanje, od prava na potraživanje određenih novčanih iznosa koja spadaju u imovinska prava i kao takva su nasljedna”, tvrdi odvjetnik. Poziva se i na odredbe Zakona o humanitarnoj pomoći koji, kako navodi, jasno utvrđuje pripadnost preostale humanitarne pomoći korisnicima te pomoći, u ovom slučaju nasljednicima korisnika, odnosno roditeljima pokojne Nore Šitum.

Odvjetnik obitelji Šitum podsjeća kako se jučerašnjom sudskom odlukom ne rješava glavni problem oko prava na raspolaganje s 4,1 milijun kuna koji su prikupljeni u humanitarnoj akciji za Noru Šitum a koji se, zajedno s ostalim novcem udruge, nalaze na istom računu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: radiong.hr