Šola: Na rubu pandemije elite smišljaju plan radikalnog prekrajanja svijeta

Ivica Šola
Foto: Knjižara Nova

Na rubu pandemije koronavirusa globalističke elite smišljaju plan radikalnog prekrajanja svijeta, od politike, preko ekonomije do same naravi čovjeka, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Sredinom ovog mjeseca u Davosu je održana panel-diskusija Svjetskog ekonomskog foruma na kojoj su najavili “veliki (globalni) reset”, radikalnu promjenu svijeta i društva kakve smo poznavali prije koronavirusa.

Dvije su točke na kojima inzistiraju globalni moćnici. I jedna i druga idu u smjeru fuzije, neke vrste protuprirodnog bluda.

Prva je spajanje do sada (pa i inače) nespojivog, a to je spajanje kapitalizma i socijalizma u jedan sustav. Inspiracija su im ni manje ni više nego američki socijalisti, poput Bernieja Sandersa i Alexandre Ocasio-Cortez, ljudi koji kao da su ispali iz kloake davno, u praksi, ne samo propalih, nego i neizvedivih ideja pravde i pravednosti, koje su i počinjale i završavale u rijekama krvi.

Druga točka njihova plana je spajanje čovjeka i stroja, poznato pod imenom transhumanost, ili, kako je rekao osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab, da će četvrta industrijska, digitalna revolucija u sklopu “velikog reseta” “dovesti do spajanja našeg fizičkog, digitalnog i biološkog identiteta”.

Prijezir prema demokraciji

Nesumnjivo je da sam naziv “veliki reset” govori o brisanju svega prijašnjeg, da, kao svaka revolucija, gaji prijezir prema prethodnim naraštajima čije naslijeđe treba izbrisati, potamaniti, pardon, resetirati.

Zato, kao kod svake revolucije, “resetiranja”, treba uskoro očekivati masovno, režirano nasilje na ulicama. Američki analitičar Justin Haskins (Heartland Institute) objašnjava da će se svijet 2021. godine morati pripremiti za masovne prosvjede lijevih pokreta koje će aktivirati članovi Svjetskog ekonomskog foruma i kaže: “Naravno, ti vladini službenici i influenceri ne mogu sami provesti sustavnu promjenu ove veličine.

No ono što ovaj projekt spajanja kapitalizma i socijalizma te transhumanosti, koji su podržali svi, od Gatesa, Xija, pa i Ursule von der Leyen, princa Charlesa, Sorosa, šef UN-a Guterresa…, čini posebno opasnim jest kinizacija svijeta, tj. prijezir prema slobodama i demokraciji. Kina je pokazala da kapitalizam savršeno funkcionira bez demokracije i sloboda, a socijalizam su odbacili, odnosno, kako žele i ovi globalni moćnici, “fuzionirali s kapitalizmom”, dakle, podvala.

Slično je i s drugom točkom velikoga globalnog reseta koji spremaju. Naime, ne možete radikalno transformirati društvo ako ne transformirate čovjeka. Da biste to učinili, morate čovjekovu biološku egzistenciju spojiti sa strojem, algoritmom, s tzv. umjetnom inteligencijom, koja je opasan pojam. Naime, inteligencija ne uključuje samo racionalnu, tehničku, već i emocionalnu, socijalnu inteligenciju, uključuje empatiju. Holokaust i banalnost zla o kojem je govorila Hana Arendt je savršena tehnička, umjetna inteligencija, ali ona ne osjeća, nema savjesti. To je definicija psihopata. Ili, kako je Chesterton govorio: “Luđak nije onaj koji je izgubio razum, već onaj koji je izgubio sve osim razuma.”

Stroj neće postati čovjek, ali izgledno – čovjek hoće postati stroj

U tom smislu, u kontekstu transhumanosti, sigurno je da stroj nikada neće postati čovjek, ali je izgledno da će čovjek postati stroj, dirigirani stroj, ne daj Bože poput Eichmana. Jednako tako, kao što stroj nikada neće postati čovjek, već obrnuto, jasno je i da kapitalizam nikada neće postati socijalizam, već obrnuto, kao u Kini.

Koji je onda cilj ovih globalnih moćnika koji spremaju globalni društveni, politički i humani reset parazitirajući na korona-pandemiji? Ma, to su isti oni koji su stvorili globalne probleme i okoristili se, pa sada opet ti isti predlažu novu paradigmu “velikog reseta” da bi, čini mi se izglednim, na još okrutniji i nehumaniji način nastavili dalje i ostali u sedlu, pri čemu je veliki globalni reset tek priča o carevu novom ruhu.

Ili, kako je zaključila kolumnistica australskog The Weekenda Jennifer Oriel: “Veliko resetiranje zvuči manje kao poziv na napredak nego na post-koronavirus (svijet): oligarhija u kojoj globalisti osiguravaju svoja radna mjesta i svoj prosperitet na naš račun.” Kako su činili i prije ti isti. Samo, ako ovo carevo novo ruho, reset, prođe, Orwell će se morati ispričati zbog preblagih predviđanja, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.