40-ak umirovljenih liječnika odazvalo se Beroševom pozivu za pomoć zdravstvenom sustavu

Foto: Fah

Do danas nam je ukupno četrdesetak liječnika iskazalo interes da se ponovno profesionalno angažiraju i uključe u hrvatski zdravstveni sustav u borbi s koronavirusom. Javljaju se umirovljeni liječnici iz cijele Hrvatske, a najviše ih je, logično, iz Zagreba – kazali su za Slobodnu Dalmaciju u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK).

Iz HLK-a, na zamolbu ministra zdravstva Vilija Beroša, uputili su poziv umirovljenim kolegama, koji su još članovi komore, kako bi se, ako su u mogućnosti, stavili na raspolaganje i, ako bude potrebe, aktivirali u zdravstvenim ustanovama.

Poziv je, kažu, upućen umirovljenim liječnicima od 65 do 75 godina i napominju da već od prije u hrvatskom zdravstvenom sustavu radi 500 umirovljenih liječnika. Ono što je mnogima zapelo za oko jest činjenica da pozvani liječnici i sami spadaju u rizičnu skupinu, no u Hrvatskoj liječničkoj komori naglašavaju da oni zasigurno neće raditi s pacijentima oboljelim od bolesti COVID-19, niti u COVID-bolnicama, te svakako neće biti na prvoj liniji obrane od koronavirusa.

– Umirovljeni liječnici mogu raditi isključivo s ne-COVID pacijentima, i to kao zamjena liječnicima koji su u samoizolaciji ili bolesni i mogu ih zamijeniti u laboratorijima, u očitavanju različitih nalaza pacijenata (npr. CT), u suradnji s epidemiolozima i drugdje – navode u HLK.

U Liječničkoj komori ne otkrivaju jesu li im se možda javili liječnici iz Hrvatskog sabora i ostalih tijela državne vlasti, koje je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala na zamrzavanje političke aktivnosti i povratak u zdravstvene ustanove.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, ranije je izjavio da je za do sada oko 200 zaraženih liječnika i još 500 njih u samoizolaciji neophodna zamjena u svakodnevnom radu u ambulantama, za vizite i sl.

– S obzirom na veliki broj umirovljenih liječnika, koji već godinama svakodnevno rade u zdravstvenom sustavu, očekivali smo da će dio kolega u mirovini biti spreman odazvati se i pomoći svojim znanjem i iskustvom bolesnicima i svojim kolegama u ovoj iznimno teškoj zdravstvenoj situaciji – dodaju u HLK-u.

Kada bi se prijavljene umirovljene liječnike i kojom brzinom moglo ponovno uključiti u zdravstveni sustav, te koja je procedura, u Komori ne mogu odgovoriti, jer “samo prikupljaju i objedinjuju podatke za Ministarstvo zdravstva, koje će donositi odluke”. Isto vrijedi i za upit o reguliranju njihova statusa i primanjima, o čemu se Ministarstvo zdravstva još nije očitovalo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr