Dr. Markotić: Ima još 8 oboljelih od britanskog soja korone

Zagreb, 10.02.2021. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Na fotografiji Alemka Markotiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Članovi Nacionalnog stožera komentirali su pojavu novog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novozaraženih virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2596. Među njima je 1055 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 92. Preminulo je 14 osoba.

Bernard Kaić, voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, kazao je kako i dalje pada broj zaraženih te udio pozitivnih među zaraženima.

Kaić: Među boljim zemljama u EU-u smo

Epidemiolog Bernard Kaić je dao uvid u aktualnu epidemiološku situaciju, rekao je da nam padaju brojevi iz tjedna u tjedan, navodi HRT.

– Ovih 577 je manje u odnosu na prošli tjedan kada je bilo 70 novootkrivenih. Uz oscilacije pada i udio pozitivnih među testiranima, ali to su i dalje puno veći brojevi u odnosu na proljeće. Naša je 14-dnevna incidencija 146 na 100.000. (…) Među zemljama smo s boljom incidencijom, samo 4 zemlje imaju nižu incidenciju, rekao je.

Što se tiče županija, rekao je, Istarska ima najnižu incidenciju, a Splitsko-dalmatinska najvišu.

– Do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino, što odgovara omjeru količina upotrijebljenog cjepiva (…) Nuspojave su očekivane, imamo 129 alergijskih, sve su prošle bez ikakvih posljedica, rekao je Kaić.

Markotić: Ima još 8 oboljelih od britanskog soja korone

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je govorila o potvrđenom britanskom soju korone u Hrvatskoj. Rekla je da su joj iz HZJZ-a javili da imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost.

– Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro, rekla je.

Markotić je rekla kako je jučer preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC, gdje je Klinika priložila 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu.

– Ovo što smo našli nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka, dodala je.

Naglasila je kako je dobro što nema značajnog povećanja broja oboljelih koje bi se moglo dovesti u vezu u ovim novim sojem, no i dalje trebamo biti jako oprezni i pridržavati se epidemioloških mjera.

Kaić je govorio o osam pozitivnih, rekao je da su oni iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije. Sada se, dodao je, prikupljaju podaci, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da je već tad nova varijanta bila u populaciji.

Beroš: Cijela Europa je na oprezu

Ministar zdravstva Vili Beroš je naglasio kako je važno prvo detektirati postojanje novog virusa i adekvatno epidemiološko odgovoriti.

– Pojava ove nove varijante je određena prijetnja, vidjet ćemo kolika, ali čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje pridržavanjem epidemioloških mjera. Naš dosadašnji oprez je stvorio dobru bazu, temelj i start za novu borbu, rekao je Beroš.

Beroš je zatim govorio o cijepljenju i cjepivima.

– Kada je riječ o cijepljenju, počelo je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, a nastavlja se Pfizerom i Modernom. Na taj način ćemo ući u drugu fazu kada (…) dolaze na red stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Sva tri cjepiva koja su u uporabi u RH nemaju dobnih ograničenja i gotovo stopostotno sprečavaju pojavu najtežih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, rekao je.

Nada se da građani neće odbaciti ovu priliku jer imamo na raspolaganju tri vrste cjepiva za koji cijeli svijet smatra da su učinkovite.

Rektor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras jučer se cijepio prije reda, Beroš je rekao da je tražio očitovanje, a cijepljenje prije reda osuđuje.

– Vlada je donijela plan cijepljenja, njime smo istaknuli solidarnost, a oduzimanje prava najugroženijima nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno. Čekat ću odgovor s KBC-a Rebra, pa ćemo vidjeti o čemu je riječ. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se cijepljenje provodi isključivo prema planu cijepljenja, rekao je ministar Beroš.

Kaić je rekao da ne postoji pisani protokol što raditi s već otvorenim dozama kada se bočica načne.

– Zdravorazumski protokol je cijepiti nekog drugog zainteresiranog jer je manja šteta cijepiti bilo koga, nego baciti cjepivo, posebno kada ga nemamo cjepiva, dodao je.

Markotić o cijepljenju u Klinici za infektivne bolesti

– Klinika za infektivne bolesti je visokospecijalizirana ustanova za liječenje i edukaciju i ima elemente prevencije. Ono što smo ponudili u ovoj situaciji je da svi raspoloživi resursi mogu i trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je puno upita kakve su sve mogućnosti i klinika je izrazila spremnost da bi cijepila i izvan sustava po prioritetima, rekla je Markotić.

Dodala je kako se s time se započelo s nekoliko ljudi, sve iz rizičnih skupina, međutim vrlo brzo je došla situacija da neće biti dovoljna količina cjepiva i to je zaustavljeno, dok neće imati dovoljnu količinu cjepiva. Traženja su brojna iz različitih zdravstvenih institucija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt