Koja su sve ograničenja kod putovanja u Hrvatskoj, susjednim i ostalim europskim državama zbog koronavirusa?

Foto: Fah

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. HAK donosi aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama.

Hrvatske mjere u sprečavanju širenja koronavirusa

Ministar Davor Božinović najavio je da bi Hrvatska mogla uvesti novi režim prema svim putnicima koji u državu ulaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore. Moguće je da će već od ponoći 25. 6. svi putnici koji se vraćaju iz tih zemalja ići u 14-dnevnu karantenu.

Popuštanje mjera za goste iz deset država članica EU

Odlukom Stožera civilne zaštite određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, HAK preporuča stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Mjere za ulazak u RH državljanima trećih zemalja (Srbija, BiH…)

Državljanima trećih zemalja (BiH, Srbija…) produžuje se zabrana ulaska na teritorij Hrvatske. Ta je odluka vezana uz odluku EU. Državljani tih država moraju imati jasno definiran razlog za ulazak u Hrvatsku. Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to dokazuje, poput gospodarskog interesa. S pojedinačnim upitom najbolje je obratiti se Upravi za granice MUP-a na e-adresu uzg.covid@mup.hr .

U koje države Hrvatski državljani mogu putovati?

Što se tiče putovanja državljana RH u druge zemlje europske zemlje, na snazi je potpuna zabrana putovanja u Španjolsku i Francusku, dok za ostale zemlje stoji:

Bosna i Hercegovina – moguće je putovanje bez ograničenja

Srbija – moguće je putovanje bez ograničenja

Crna Gora – moguće je putovanje bez ograničenja

Slovenija – moguće je putovanje bez ograničenja

Italija – moguće je putovanje bez ograničenja

Mađarska – zabrana ulaska uz iznimke: odobreni stalni ili privremeni boravak; prebivalište u pograničnom području u krugu od 30 kilometara od granice ili zaposlenici tvrtke sa sjedištem u tom području

Austrija – za ulazak je potreban negativan test ne stariji od četiri dana, izdan na engleskom ili njemačkom jeziku

Češka – Od 15. lipnja građani EU-a koji se vraćaju iz zemlje s niskim i srednjim rizikom od infekcije koronavirusom mogu ući u Češku bez potvrde o negativnom testu, a Hrvatska je zemlja s niskim rizikom

Slovačka – od 9. lipnja za državljane Hrvatske ne postoje ograničenja prilikom ulaska na teritorij Slovačke

Velika Britanija – obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana, a otvaranje granica očekuje se 8. lipnja

Nizozemska – moguće je putovanje bez ograničenja

Grčka – državljanima Hrvatske dopušten je ulazak u Grčku. Za ulazak su dovoljne važeća hrvatska putovnica ili osobna iskaznica te nisu potrebne dodatne potvrde o zdravstvenom stanju putnika

Njemačka – omogućava se ulazak hrvatskih državljana ako imaju opravdane razloge za ulazak u državu

Otvaraju se pomorski granični prijelazi

Otvaraju se stalni granični prijelazi Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli, te sezonski prijelazi Umag – ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

Preporuke za vozače u međunarodnom transportnom cestovnom prometu

Preporuke pročitajte ovdje.

Vozačke dozvole i tehnički pregledi vozila

Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju se podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom 30 dana od kraja prestanka epidemije, a isto vrijedi i za osobne iskaznice. Predlaže se da se omogući građanima da odjavu vozila, preuzimanje izrađene vozačke dozvole te obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, mogu obaviti najdulje 30 dana od kraja posebnih mjera zbog epidemije.

Tehnički pregled i registracija vozila morat će se odraditi u prije utvrđenim rokovima. O tome čitajte ovdje.

Novo radno vrijeme stanica za tehnički pregled vozila možete pogledati ovdje.

Najvažnije preporuke za vožnju u autobusima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1–2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Najvažnije preporuke za vožnju u tramvajima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

U tramvaju treba istaknuti obavijesti o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpatke oprati ruke. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Najvažnije preporuke za vožnju u prigradskom željezničkom prometu

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava između njih propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. U kupeima ne smije biti više od dvije osobe u jednom kupeu, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima i za vrijeme vožnje. Ako vremenske prilike i temperatura dozvoljava, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte koristiti klimatizacijske uređaje ili grijanje. Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Najvažnije preporuke za vožnju na trajektima i brzobrodskim linijama

Na brzobrodskim linijama treba ograničiti broj putnika tako da najviše 50 % sjedećih mjesta bude zauzeto tako da se održava propisani razmak, a da nema stajaćih mjesta.

Ako je to moguće, putnici na trajektu tijekom cijele vožnje trebaju ostati u svojim automobilima i ne koristiti putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se u putničkom prostoru držati pravilnog razmaka od drugih putnika. Putnički prostor može biti popunjen do najviše 25% sjedećih mjesta.

Redovito prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje ventilacijom prozračujte unutrašnjost trajekta. Ako to vremenske prilike i temperatura dopuštaju, otvorite prozore tijekom vožnje. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Javni prijevoz u Zagrebu

Raspored javnog prijevoza u Zagrebu pogledajte ovdje.

Preporuke HZJZ-a

Preporuke po pojedinim djelatnostima pogledajte ovdje.

Putne informacije za vozače u tranzitu:

Vozači u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne moraju više voziti u konvojima, ali se moraju kretati autocestama i koristiti točno određena odmorišta. Tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Zir istok i zapad; BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora.

Foto: HAK

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hak