Progonjeni dr. Biloglav u intervjuu za Narod.hr o korona menadžerima, kukavičluku stručnjaka, šutnji kolega…

biloglav
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, privatni album

Zadarski liječnik obiteljske medicine dr. Damir Biloglav, koji je ujedno i vijećnik Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Grada Zadra, u intervjuu za Narod.hr ispričao je kakvoj je torturi od strane strukovnih organizacija tijekom pandemijskih godina bio izložen, kakvi su sve procesi protiv njega vođeni jer je kritizirao pandemijski narativ te kako tumači šutnju većine svojih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija je ovih dana i službeno ukinuta u Hrvatskoj. No, dr. Biloglav upozorava da nije sve gotovo.

Tek sada slijedi raščišćavanje.

A o protekle tri godine oni koji su bili stalno pod svjetlima reflektora, članovi famoznog Stožera, odjednom su zašutjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na okrugli stol u Hrvatskom saboru kojeg je organizirao saborski zastupnik Stjepo Bartulica nije se odazvao nitko od pozvanih na kraju nije odazvao, niti ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, niti državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš niti glavni epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić. No odazvali su se oni koji su prkosili njihovom narativu, Među njima i dr. Biloglav koji je o svemu progovorio u intervjuu za Narod.hr.

Narod.hr: Broj liječnika i stručnjaka koji su kritički govorili o pandemiji i mjerama može se nabrojati na prste. Vi ste jedan od njih. Čemu ste sve bili izloženi tijekom posljednje dvije godine zbog toga?

Damir Biloglav: Na žalost, broj stručnjaka raznih profila, uključujući i liječnike, koji su imali kritički otklon spram načina upravljanja pandemijom je u početku zaista bio malen. I oni koji su upozoravali na nelogičnosti te stručnu i znanstvenu neutemeljenost mnogih tzv. epidemioloških mjera nisu imali priliku ništa javno reći zbog gotovo hermetičkog zatvaranja javnog prostora od strane vodećih medija.

Tako je javnost dobila još lošiju sliku o liječnicima, profesorima, socijalnim radnicima i svim drugima od kojih su se mogli očekivati drugačiji stavovi od onih koje su nametnuli korona menadžeri. Unatoč tim činjenicama ne možemo ne priznati da je držanje mnogih stručnjaka iz raznih djelatnosti bilo nedopustivo poslušničko, a rekao bih i kukavičko, i da je danas posljedično znatno niže povjerenje javnosti u mnoge institucije nego li je bilo prije pandemije. Ja osobno, sljedeći svoju savjest i pravila moje struke, a na temelju svakodnevnog praćenja svega što se ticalo pandemije, nisam mogao ne reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Predsjednik liječničke komore izbjegao odgovoriti na pitanje o progonu dr. Demirović i dr. Biloglava

Kao liječnik imam i pravo i dužnost javno govoriti o svemu za što mislim da predstavlja ugrozu za moje pacijente. Zbog toga sam brzo došao na udar novouspostavljenog obrasca ponašanja koji je trebao biti neupitan i obvezan za sve nas koji radimo u zdravstveno sustavu. Vrlo brzo nakon mojih prvih javnih istupa su uslijedili razni pritisci. Doživio sam otvorenu osudu od nekih kolega, dobivao sam zahtjeve za očitovanjima s raznih strana i raznim povodom prividno nepovezanim s mojim stavovima u svezi upravljanja pandemijom, na vrata su mi dolazile inspekcije upućene s lokalne razine ali i iz Ministarstva zdravstva.

Protiv mene je Ministarstvo podiglo tužbu za prekršaj koja je na sudu riješena u moju korist. Na kraju sam dobio dva zahtjeva za očitovanjem od strane Hrvatske liječničke komore, a povod je bio moj javni istup na glavnom zadarskom trgu dana 11. rujna 2021. Iako sam u očitovanju objasnio zašto sam izrekao neke sudove i postavio neka pitanja na kraju me gđa. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK, tužila Časnom sudu HLK. Taj postupak još nije završen.

Fah

Narod.hr: Kako je proglašen kraj epidemije, tako je Časni sud Hrvatske liječničke komore donio i svoj pravorijek u vašem slučaju. Što su zaključili?

Damir Biloglav: Nakon sedam rasprava, a sigurno bi ih bilo i više da nisam odbio sudjelovati u tom postupku koji smatram nepoštenim i nezakonitim, Časni sud je odlučio kazniti me ukorom. Napominjem da je prijedlog Lade Zibar bio oduzimanje licence na tri mjeseca. Za mene bi to značilo da ne smijem stupiti u ordinaciju tri mjeseca a za 2000 mojih pacijenata da se tri mjeseca moraju snalaziti kako znaju i umiju. Naime, zbog opće poznatog nedostatka liječnika gotovo je nemoguće naći liječnika koji bi se mogao tri mjeseca posvetiti mojim pacijentima. Žalit ću se na rješenje Časnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Zlatko Miliša: Slučaj neposlušnih liječnika koji su kritizirali cijepljenje – poziv na javni linč

Narod.hr: Koji je konkretno bio Vaš ‘krimen’?

Damir Biloglav: Nažalost, nakon sedam rasprava ja više niti ne znam koji je moj grijeh. Cijeli postupak se vodi na meni nerazumljiv način. Tri puta sam tražio da se rasprave otvore za javnost jer je potpuno nelogično da vas se procesuira za stavove koje ste javno iznosili, a da zainteresirana javnost ne može čuti niti optužbu, niti moju obranu.

Dakle, na tim raspravama ja nemam svjedoke, nema tonskog zapisa, na strani tužitelja se pojavljuju svjedoci koji su o meni i mojim stavovima saznali putem društvenih mreža, koji govore o stvarima koje nemaju veze s mojim govorom, koji manipuliraju stručnim pojmovima ne bi li potkrijepili navode iz tužbe…

Niti ja niti moj odvjetnik ne možemo utjecati na sadržaj koji se unosi u zapisnik. Većinu mojih svjedoka sud nije pristao saslušati. Odbili su fascikl u kojem sam im dostavio 41 recentni znanstveni i stručni rad koji obrađuje razne aspekte i učinke epidemioloških mjera i mRNA cjepiva. Moj odvjetnik je dva puta udaljen iz sudnice, a ja sam sudnicu jednom samovoljno napustio uz glasno i oštro negodovanje.

Sudu sam poručio da je sramota za struku, da nisu nikakav sud, a najmanje časni i da mi njihova presuda ništa neće značiti jer ja ću se nastaviti boriti za svoje pravo, ustavno pravo na mišljenje, svim pravnim sredstvima bez obzira koliko to trajalo i koliko me to koštalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Obustavljen postupak protiv dr. Demirović zbog kritike cijepljenja, dr. Biloglavu odgođeno suđenje

Narod.hr: Kako tumačite šutnju kolega? Tko je stao uz Vas?

Damir Biloglav: Teško mi je prihvatiti činjenicu da su moji kolege, uz rijetke iznimke, šutjeli zadnje tri godine iako je bilo jako puno razloga za podići glas u cilju zaštite interesa pacijenata i zaštite naše struke. Neki od njih su i sami podlegli psihozi straha, neki su se bojali proturječiti onima koji su se pozivali na struku i znanost (“zašto ne vjerujete našim stručnjacima” , ministar Beroš), bojali su se da bi ih ismijali kolege. Neki jednostavno nemaju hrabrosti stati pred skup ili pred kameru i nešto reći.

Ali je bilo i onih koji su bili krajnje isključivi prema bilo kome tko je i u najmanjem detalju odudarao od službenog izričaja. Neki kolege su glasno tražile oduzimanje licenci svima koji se nisu stopostotno uklapali i nametnute novonormalne okvire.

Bilo je i onih koji su tražili da se kampanja cijepljena prepusti vojsci. Trebalo je izdržati tri godine pritisaka. Ja mogu reći da nitko od tih apologeta korona religije nije imao hrabrosti doći i reći mi otvoreno u lice ono što su govorili iza leđa. Samo jedan od mojih kolega, dr. Denis Bruketa, koji je bio zagovornik cijepljenja, stao je uz mene i branio moje pravo na mišljenje i javni govor iako se nije slagao s mojim stavovima.

Više kolega mi je poručivalo da su uz mene, ali ni u jednom trenutku nisu bili spremni eksponirati se u javnosti. Ipak, najvažnije od svega jest činjenica da me je podržavala velika većina mojih pacijenata koji me poznaju dugi niz godina i koji dobro razumiju razloge zbog kojih sam bio spreman ići glavom kroz zid. Možda je zanimljiva činjenica da danas imam znatno više pacijenata, nego na početku pandemije. To je podatak koji govori sam za sebe.

Narod.hr: Je li se medicinska struka tijekom pandemije ogriješila u onaj prvi postulat ‘primum non nocere’?

Damir Biloglav: Upravo s tim Hipokratovim pravilom, jednim od najstarijih u mojoj struci, često sam objašnjavao svoje stavove. Kad se tek pojavilo cjepivo nikoga nisam nagovarao niti da se cijepi niti da se ne cijepi. To može potvrditi svaki moj pacijent. S obzirom da je cjepivo bilo novo, stvoreno u rokovima koji su izvan pravila struke, nedovoljno istraženo, a to znači nepoznate učinkovitosti i sigurnosti, nisam ga nikome preporučio držeći se pravila koje ste naveli. Što bi bilo da nekom preporučim da se cijepi, a taj onda strada od neke ozbiljne nuspojave?

Što bih mu odgovorio da me upita – na temelju kakvih saznanja ste mi preporučili cijepljenje ? Na temelju Capakovih ili Kaićevi preporuka!? Ili obrnuto – nekom savjetujem da se ne cijepi, a onda taj razvije tešku kliničku sliku i završi u bolnici ? Što odgovoriti na isto pitanje ?

Nije bilo pošteno, moralno ni odgovorno savjetovati ni jedno ni drugo. Za pacijenta je to grozna situacija jer je od mene očekivao rezolutan stav. Nažalost, nisam im mogao dati savjet u pogledu cijepljenja jer nisam imao dovoljno uvjerljivih podataka o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva, a sve što se događalo s cjepivom bilo je u priličnoj koliziji sa strukom i osjećao sam da u toj priči puno toga ne štima.

Narod.hr: Ovog ste tjedna sudjelovali na okruglom stolu u Hrvatskom saboru na temu pandemije na kojem se nije pojavio nitko iz Ministarstva zdravstva i iz HZJZ-a. Kako to komentirate?

Damir Biloglav: Na taj okrugli stol su bili pozvani neki od najistaknutijih provoditelja epidemioloških mjera i najjačih zagovornika cijepljenja, uključujući i djecu. U zadnji čas su otkazali dolazak pravdajući se nekim naglo iskrslim obvezama. Njihov nedolazak i nespremnost za otvorenu raspravu je logičan nastavak njihovog ponašanja za vrijeme pandemije.

Nikada nisu pokazali niti najmanji znak spremnosti za raspravu već su inzistirali na bespogovornom provođenju njihovih mjera i preporuka bez obzira koliko su bile nelogične, znanstveno i stručne neutemeljene, a nerijetko i tragikomične.

Oni su navikli nastupati iz pozicije moći, u uvjetima kad nitko ne može problematizirati nijednu njihovu odluku i kada nitko ne može postaviti neželjeno pitanje. Nisu navikli na argumentiran razgovor, nisu ih zanimala tuđa mišljenja, a nažalost i očite činjenice.

Stječe se dojam da su živjeli u nekom paralelnom svijet, u nekom kazalištu sjena i da se sada nisu spremni pojaviti u stvarnom svijetu. A možda im je jasno da je njihovo zlatno doba završeno i da slijedi vrijeme podnošenja računa. Mogu se oni skrivati koliko god hoće, ali će kad-tad morati odgovoriti na brojna pitanja koja su se pojavila ovih zadnjih godina.

Narod.hr: Smatrate li da će se jednog dana otvoreno o svim pogreškama govoriti?

Damir Biloglav: Vjerujem da će brzo doći vrijeme kad će moći otvoreno raspraviti o ovome što nam se događalo zadnje tri godine. U prvom redu s ciljem da izvučemo pouke kako nam se u budućnosti ne bi događalo nešto slično ili možda još gore. To je i smisao mog osobnog angažiranja po ovom pitanju.

Ne želim nikoga progoniti, pa ni svoje progonitelje. Ali želim da na kraju saznamo pravu i potpunu istinu. Istinu možete sakrivati, ali ne možete skriti, istinu ne možete prekriti maskom, ne možete se cijepiti protiv istine ili je ukinuti potvrdom. Na kraju sve dođe na svoje mjesto.

Narod.hr: Je li izgledno pokretanje sudskih procesa protiv odgovornih za nametanje neefikasnog cjepiva, za proboje covida u bolnice zbog covid potvrda, za izostanak dijagnosticiranja karcinoma tijekom pandemije…?

Damir Biloglav: Iako naše pravosuđe ima puno problema i slabosti ja čvrsto vjerujem da će mnoge nepravde počinjene u ime struke, a na štetu naših ljudi doživjeti sudski epilog. Mnogi ljudi su teško oštećeni, narušeno im je zdravlje ustezanjem pravovremene medicinske intervencije, stvaranjem ozračja straha i panike, prisiljavanjem na cijepljenje farmaceutskim proizvodom upitne kvalitete i sigurnosti itd. Počinjena je ogromna materijalna šteta, jako je oštećeno povjerenje u zdravstvo i općenito u znanost.

Crkva je također većim dijelom pala na ispitu. Većina autoriteta je dovedena u pitanje. Ovo zadnje smatram i jednim od strateških ciljeva projekta Covid-19 ali to je posebna tema koja bi zahtijevala širu elaboraciju.

Najgore u cijeloj priči su prošla djeca i mladi ljudi. To je ujedno i najveća opasnost za budućnost našeg društva . Upravo zbog toga za sada nisu sagledive dugoročne posljedice i konačni učinci zla kojem smo bili izloženi tijekom pandemije. Ne smijemo pristati na zaborav i dopustiti da najodgovorniji prođu nekažnjeno.

Narod.hr: Sada kada je sve gotovo, što možemo zaključiti iz posljednje tri godine korone, i u aspektu Vaše struke i u društveno-političkom kontekstu?

Damir Biloglav: Ne bih se složio s vašom konstatacijom da je sada sve gotovo. Gotova je pandemija ako je ikada i postojala. Sada ostaje onaj najvažniji dio o kojem sam već govorio. Temeljito raspraviti o stvarnoj prirodi i posljedicama korona razdoblja. Istražiti uzroke griješaka koje su počinjene, uspostava učinkovitog sustava upravljanja kriznom situacijom u kojem se ne mogu događati promašaji kojima smo svjedočili, ukloniti iz procesa donošenja odluka nekompetentne i dokazano neodgovorne osobe kao što su bili, između ostalih i nesuđeni sudionici okruglog stola o kojem smo pričali.

Iz rakursa zdravstvenog profesionalca čini mi se najvažnijim osmisliti i provesti programe koji bi obuhvatili sve oštećene zatvaranjem zdravstvenog sustava. Intenzivirati preventivne preglede, ali na ostvariv i učinkovit način, a ne kako to zamišlja ministar Beroš. Moramo naći način da kao zajednica obeštetimo one koji su najgore stradali. Posebnu pozornost treba posvetiti saniranju šteta načinjenih najmlađima.

Na kraju bih rekao da je i novinarska profesija u dobroj mjeri izgubila obraz u proteklom razdoblju. Sav teror koji smo pretrpjeli kao zajednica ne bi bio moguć bez novinara. Sada se nudi prilika da se koliko-toliko ekskulpiraju. Postavljajte pitanja, potičite rasprave i ne dajte mira dok ne dobijemo odgovore na pitanja koja nas muče. Kako što su mediji bili ključni u pronošenju tog pandemijskog narativa tako su danas ključni i rasvjetljavanju toga. Kao što je u medicini bilo onih koji su se suprotstavljali tome, bilo ih je i među novinarima i ovom putem im se zahvaljujem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.