(VIDEO) Ministrica Bedeković: ‘Nema povećanog broja prijava nasilja u obitelji’

Foto: Snimka zaslona

Kako u aktualnim ograničenim uvjetima života funkcionira sustav socijalne skrbi? Hoće li izolacija utjecati na porast obiteljskog nasilja? Jesu li dovoljno dobro zaštićeni domovi umirovljenika?

O tim i drugim pitanjima bilo je govora u emisiji Tema dana s Vesnom Bedeković, ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministrica je naglasila kako se sustav socijalne skrbi već od prvih naznaka pojave epidemije počeo sustavno pripremati te kako sustav funkcionira.

“Redovito smo u komunikaciji sa svim našim ustanovama iz sustava socijalne skrbi. Redovito na stranicama ministarstva objavljujemo upute i preporuke”, rekla je i dodala kako je u ministarstvu oformljen krizni stožer koji je svim korisnicima na raspolaganju.

Naglasila je kako ni jedna ustanova u sustavu socijalne skrbi nije zatvorena za korisnike. Ističe kako su oformljeni mobilni timovi te se izlazi na teren u svim žurnim situacijama.

Bedeković je rekla kako je ministarstvo u suradnji s HZJZ-om i Nacionalnim stožerom izdalo preporuku 27.veljače o zabrani posjeta u sve domove za starije.

“To je bila dobra i pravovremena odluka i mi prema podacima nemamo zabilježenu ni jednu pojavu koronavirusa u domovima”, naglasila je i dodala kako domovi imaju osim posebnog režima rada i osigurane prostore za izolaciju i, ako bude trebalo, za karantenu.

Ministrica je rekla kako za sada nema povećanog broja prijava nasilja u obitelji, no kako je to situacija koja se može očekivati.

Apelirala je na sve koji primijete nasilje da prijave.

“Veliku ulogu imaju susjedi, prijatelji i svi koji žive u blizini rizičnih obitelji, ali i centri za socijalnu skrb koji izlaze žurno i bez odlaganja na mjesta eventualnog obiteljskog nasilja”, rekla je.

Imajući u vidu važnost održavanja osobnih odnosa roditelja i djece, ministarstvo je izdalo preporuku vezano uz tu problematiku te je izdalo i upute obiteljskim centrima.

“Apeliramo na roditelje koji se nalaze u konfliktnim situacijama da zdravlje i interes vlastitog djeteta stave ispred svega”, naglasila je.

Ministrica je istaknula kako u tjednima koji dolaze treba čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih te kako je sada vrijeme za osobnu odgovornost, ali i solidarnost te pomaganje jedni drugima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT