Znanstvena studija: U Engleskoj pala smrtnost djece u vrijeme pandemije

djeca u engleskoj
Foto: Depositphotos

U studiji provedenoj na Sveučilištu Cardiff i Sveučilištu u Bristol u Velikoj Britaniji znanstvenici su primijetili da je u Engleskoj stopa smrtnosti svih uzroka značajno pala tijekom prve godine pandemije bolesti koronavirusa 2019 (COVID-19) u odnosu na onu u godinu prije pandemije. Najveće smanjenje smrtnosti zabilježeno je kod djece mlađe od 10 godina, piše dr. Sanchari Sinha Dutta za news-medical-net.

Tijekom cijelog razdoblja istraživanja, Nacionalnoj bazi podataka o smrtnosti djece prijavljeno je ukupno 6.490 smrtnih slučajeva djece. Od svih smrtnih slučajeva, 3423 su se dogodila tijekom pretpandemijske godine (2019.-2020.), a 3.067 se dogodilo tijekom prve godine pandemije COVID-19 (2020.-2021.). To ukazuje na značajno smanjenje ukupnog broja umrlih tijekom pandemije u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom cijelog razdoblja istraživanja, samo 70 smrtnih slučajeva dogodilo se nakon testa na SARS-CoV-2 pozitivnog. Iako je većina testiranih parametara ostala slična u dva vremenska razdoblja, broj smrtnih slučajeva koji su se dogodili kod kuće bio je značajno veći tijekom godine pandemije. Nadalje, studija je otkrila da značajno smanjenje smrtnosti djece značajno varira s dobi. Uzimajući u obzir smrtnu dob, u pandemiji je primijećena relativno niža smrtnost djece mlađe od 10 godina u odnosu na prethodnu godinu. Slično, s obzirom na mjesec smrti, broj umrlih bio je relativno veći u listopadu, studenom i prosincu 2019. Ono što je važno, analiza koja je uzela u obzir razlog smrti otkrila je da je broj smrtnih slučajeva povezanih s infekcijom ili drugim već postojećim medicinskim stanjima bio značajno manji tijekom pandemije nego u razdoblju prije pandemije. Sličan trend primijećen je i kod smrtnih slučajeva uzrokovanih zlouporabom opojnih tvari.” .

Prema izvješću objavljenom od strane Nacionalnog statističkog odjela u Engleskoj, u 2020. godini stopa smrtnosti na razini stanovništva povećana je za 14% u odnosu na prethodne godine. Značajan udio ovog prekomjernog mortaliteta izravno je povezan sa smrtnim slučajevima povezanim s COVID-19. Međutim, nekoliko drugih čimbenika povezanih s pandemijom, uključujući zasićenje kritičnih zdravstvenih ustanova, nedostupnost neophodnih zdravstvenih potpora, financijsku nesigurnost i emocionalnu nevolju, također mogu imati potencijalne učinke.

Za razliku od stope smrtnosti stanovništva, u Engleskoj je primijećeno ukupno smanjenje smrtnosti djece. Međutim, iako je osjetljivost na teški akutni respiratorni sindrom infekcija koronavirusom 2 (SARS-CoV-2) i ozbiljan COVID-19 znatno niska u djece, postoji sve veća zabrinutost zbog utjecaja društvenih ograničenja i zatvaranja škola na njihovo mentalno zdravlje.

U ovoj studiji znanstvenici su procijenili relativni rizik smrtnosti djece u cijeloj Engleskoj tijekom prve godine pandemije COVID-19 u odnosu na prethodne godine.

Znanstvenici su pristupili Nacionalnoj bazi podataka o dječjoj smrtnosti kako bi prikupili izvještaje o smrti sve djece koja su umrla u Engleskoj između travnja 2019. i ožujka 2021. Kako bi procijenili stopu smrtnosti od svih uzroka u predpandemijskoj godini i tijekom prve godine pandemije, kategorizirana prikupljena izvješća o smrtnim slučajevima na temelju dva vremenska razdoblja: travnja 2019.-ožujka 2020. (prije pandemije) i travnja 2020.-ožujka 2021. (tijekom pandemije).

Za svaki smrtni slučaj analizirali su više uzročnih čimbenika, uključujući samoubojstvo, zlouporabu supstanci, traumu, rak, već postojeća zdravstvena stanja, intrapartalne događaje, prijevremeni porod, infekciju i iznenadnu neočekivanu smrt djece.

Štoviše, prikupili su podatke o spolu i nacionalnoj pripadnosti preminulog djeteta, dobi u kojoj je umrlo, mjestu smrti i stupnju uskraćenosti.

Tijekom cijelog razdoblja istraživanja, Nacionalnoj bazi podataka o smrtnosti djece prijavljeno je ukupno 6.490 smrtnih slučajeva djece. Od svih smrtnih slučajeva, 3423 su se dogodila tijekom pretpandemijske godine (2019.-2020.), a 3.067 se dogodilo tijekom prve godine pandemije COVID-19 (2020.-2021.). To ukazuje na značajno smanjenje ukupnog broja umrlih tijekom pandemije u odnosu na prethodnu godinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/news-medical-net

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.