1. studenoga 1870. rođen Viktor Car Emin – glas i duša istarskih Hrvata

Viktor Car Emin, u gotovo sedam desetljeća književnog rada nije imao drugih tema i preokupacija do Istre, istarskih Hrvata i njihove aktivne borbe za oslobođenje, najprije od austrijske monarhije, a potom i od talijanskih fašista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Car, koji je svome imenu dodao ženino pa se prezivao i Emin, rodio se u mjestu Kraj pokraj Lovrana, u pomorskoj obitelji. Već za vrijeme školovanja iskusio je što znači ne biti svoj na svome. Krenuo je u talijansku pučku školu, nastavio pohađajući mađarsku gimnaziju u Rijeci, da bi završio trojezičnu učiteljsku školu u Kopru.

Radni je vijek doista proveo kao narodni učitelj, sudjelujući u radu svenarodne ustanove Istre Družbe svetog Ćirila i Metoda, i objavljujući pripovijetke u glasilima istarskih Hrvata.

Viktor Car Emin svoj je politički angažman u suprotstavljanju talijanskom fašizmu i pokušaju odnarođivanja istarskih Hrvata prenio u svoje romane, pripovijetke i drame. U svojim djelima je prije svega bio zaokupljen svjedočenjem o hrvatskom identitetu Istre i ljubavi istarskog čovjeka prema Istri i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njega su Istra i Hrvatska bila jednoznačan pojam, a to je duboko proživljavao u svojoj duši. Stoga su osnovne teme njegovih literarnih djela borba hrvatskoga puka u Istri, Rijeci i Hrvatskom primorju za očuvanje nacionalne svijesti, te prikaz socijalnih prilika u Istri i dijelovima Hrvatskog Primorja.

Umro je 17. travnja 1963.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.