10. rujna sveti Nikola Toletinski – zaštitnik duša u čistilištu

Nikola
Pietro Perugino: Sv. Nikola Tolentinski (javno vlasništvo)

Sveti Nikola Tolentinski zaštitnik je bratovština za duše u čistilištu, jer se za života zanosio tom pobožnošću nakon jednog viđenja. Također je drugotni zaštitnik Bavarske, Venecije, Genove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prezbiter reda augustinskih pustinjaka. Rođen je 1245. u mjestu Sant” Angelo in Pontano (Ankonski kraj). Propovijedanje jednog augustinca potaklo ga je da i sam stupi u taj red. Uzalud ga je od toga koraka nastojao odvratiti rođak, opat bogatijeg samostana. Poglavari su povjerili Nikoli službu učitelja novaka u samostanu Sant” Elpidio. Zatim je Nikola boravio po brojnim samostanima svog reda.

Posljednjih 30 godina proboravio je u gradiću Tolentino (pokrajina Macerata), gdje je revno vršio propovjed­ničku službu, sakramenat Pomirenja i skrbio se za bolesnike. Njegovo je djelo­vanje Bog potkrijepio darom čudesa, koja se nastaviše i poslije njegove smrti. Umro je 10. rujna 1305. godine. Proces za njegovu kanonizaciju počeo je već 1325. go­dine, za pape Ivana XXII. Proces ipak nije brzo išao zbog brojnih uzroka (uz ostale, i zbog zapadnog raskola). Svetim ga je proglasio papa Eugen IV. 1447. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Tolentinski zaštitnik je bratovština za duše u čistilištu, jer se za života zanosio tom pobožnošću nakon jednog viđenja. Također je drugotni zaštitnik Bavarske, Venecije, Genove. Ikonografija ga prikazuje u crnom habitu augustinca, u jedinoj mu je ruci knjiga, a u drugoj križ ili ljiljanov struk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.