10. veljače 1258. – Mongoli osvojili Bagdad i okončali Zlatno doba islama

Foto: fah

Na današnji dan 1258. Mongoli su osvojili muslimanski grad Bagdad, prijestolnicu nekoć moćnog Abasidskog Kalifata. Riječ je bila o prvorazrednom povijesnom događaju, jer se smatra da je tim osvajanjem okončano Zlatno doba islama koji je bio u ekspanziji. Mongolska država približavala se tada vrhuncu svog prostornog opsega, a protezala se od Poljske pa sve do Koreje i Vijetnama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bagdad je uoči mongolske opsade bio velik grad, a iz njega je kalif (titula za Muhamedovog “nasljednika”) vladao Abasidskim Kalifatom, nekoć najvećom državom na svijetu, koja se u doba svog vrhunca prostirala od današnjeg Alžira pa sve do današnjeg područja Afganistana.

Kad su Mongoli napali Bagdad vladajući kalif Abasidskog Kalifata zvao se al-Musta’sim. Po osvajanju grada Mongoli su ga uhvatili i ubili, čime je Abasidski Kalifat ugašen.
Mongolski osvajači u Bagdadu su počinili masakr. Ubili su velik broj civilnog stanovništva. Mongoli su uništili i mnoga kulturna blaga koja su se u Bagdadu tijekom stoljeća skupljala. Naime, Bagdad je bio jedno od najvažnijih središta islamske kulture u srednjem vijeku, a prije toga i centar posjedovao je bogatu knjižnicu (tzv. Kuća mudrosti). Nju su Mongoli uništili, tako da je navodno rijeka Tigris bila crna od tinte s knjiga bačenih u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.