11. listopada 1946. Presuda Stepincu i njegov odgovor: Za Boga sam u svakom trenutku spreman umrijeti!

Foto: Wikimedia commons/autor nepoznat

Hrvatski narod i Katolička Crkva nikada nisu priznali presudu totalitarnog komunističkog sustava i njegovog ideološko-političkog sudstva nadbiskupu Alojziju Stepincu.  

Komunističkim sucima koji su ga osudili, Stepinac je rekao: “Znajte kako je Isus Krist Bog! Za Njega sam u svakom trenutku spreman umrijeti”. 

Na današnji je dan 1946. zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena presuda od strane Vrhovnog suda. Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika.

Kardinala Stepinca je tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem “Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države”, optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Dok je Erih Lisak osuđen na smrt vješanjem, Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Pet je godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a zatim je do smrti bio u kućnom pritvoru u Krašiću.

Bl. Alojzije Stepinac umro je prije nego je isteklo 16 godina na koliko je osuđen. Dok je bio u pritvoru u Krašiću papa časni sluga Božji Pio XII. proglasio ga je kardinalom. Blaženikom je Stepinca proglasio papa sv. Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine,

Prije tri godine Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, u cijelosti je poništilo presudu zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Alojziju Stepincu.
Presuda je poništena na zahtjev nećaka Borisa Stepinca, koji je zatražio reviziju presude. Nakon poništavanja presude Boris Stepinac je hrvatskom pravosuđu zahvalio na tome što se učinilo i što je time, kako je rekao, skinuta ljaga s osobe kardinala Stepinca, njegove obitelji i hrvatskog naroda.

Suđenje kardinalu Stepincu još je 1992. osudio Hrvatski sabor, donijevši “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu”. U njoj se, među ostalim, ističe da je na montiranom političkom sudskom procesu kardinal Stepinac nevino osuđen jer je “odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca, provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku Crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, s dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke Crkve kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda”.

Hrvatski narod i Katolička Crkva nikada nisu priznali osudu nadbiskupu Stepincu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr