11. svibnja 1904. umro Ante Šupuk – Šibenčanin koji je napravio prvu hidroelektranu u Europi

Ante Šupuk je hrvatski izumitelj, poduzetnik i gradonačelnik Šibenika koji je dao napraviti prvu hidroelektranu na Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to 1895. i time je Šibenik bio prvi grad na svijetu koji je izmjeničnu struju za postrojenja.

Ante Šupuk je, podsjetimo, zaslužan za izgradnju prve hidroelektrane na svijetu, koja je na rijeci Krki puštena u rad 28. kolovoza1895., a do grada je prenesena dalekovodom od 11 kilometara udaljene hidroelektrene.

HE Jaruga nastarija je hidroelektrana u Europi, a druga u svijetu, a nalazi se ispod Skradinskog buka na Krki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to samo dva dana nakon prve HE na rijeci Niagari!

U povijesti Šibenika Ante Šupuk je ostao  zapamćen i kao prvi od naroda izabrani gradonačelnik davne 1873., dok je tri godine prije ušao u Dalmatinski sabor kao zastupnik Narodne stranke, stranke domoljubnih Hrvata, za općine Šibenik i Skradin.

Šibenčani ga smatraju gradonačelnikom i čovjekom koji je ovaj stari hrvatski grad uveo u moderno doba, te ima svoju ulicu u ‘kraljevskom gradu’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.