12. rujna 1940. Lasacaux – kako je otkrivena špilja koju zovu “Sikstinskom kapelom prapovijesnog doba”?

Foto: Commons wikimedia/Ethan Doyle White

Otkriće špilje dogodilo se slučajno. Skupina mladića naišla je na rupu u zemlji, koja ih je zainteresirala. Naime, nekoliko stotina metara dalje nalazio se dvorac Lascaux (Château de Lascaux) pa su pomislili su da se možda radi o nekom tunelu koji vodi do dvorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1940. godine otkrivena je u Francuskoj znamenita špilja Lascaux, koja sadrži neke od najpoznatijih primjera prapovijesnih spiljskih slika u svijetu. Nazivaju je i “Sikstinskom kapelom prapovijesnog doba”.

Osobito je zanimljiva, a nedovoljno poznata činjenica, da je ta špilja otkrivena tijekom Drugog svjetskog rata, dok je velik dio Francuske bio pod njemačkom okupacijom. Lokalitet Lascaux nalazi se pokraj francuskog gradića Montignaca u živopisnoj regiji Akvitaniji. U doba otkrivanja, to je područje bilo pod tzv. Vichyjevskom Francuskom, koja je zapravo bila svojevrsna vazalna država Hitlerovog Trećeg Reicha. Dakako, na čelu vlade u Vichyju nalazio se poznati maršal Petain. Lascaux je zemljopisno smješten otprilike između Vichyja i Bordeauxa.

Otkriće špilje dogodilo se slučajno. Evo priče o tom događaju: 18-godišnji Marcel Ravidat šetao se s prijateljima tim područjem, kad je njihov pas ugledao zeca. Bježeći pred psom, zec se sakrio u rupu u zemlji. Marcel je došao do rupe i pokušao istjerati zeca, kad je otkrio da se ona otvara u veliku podzemnu šupljinu. Budući da se nekoliko stotina metara dalje nalazio dvorac Lascaux (Château de Lascaux), pomislili su da se možda radi o nekom tunelu koji vodi do dvorca. Rupa je bila uska pa se ništa nije moglo istražiti bez iskopavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcel je s prijateljima i priručnom opremom za kopanje došao ubrzo ponovno do rupe. Proširili su otvor i došli do špilje. Na taj su način otkrivene znamenite spiljske slike. Već iste godine špilju su došli proučiti i stručnjaci.

Na stijenama se nalaze dobro sačuvani naturalistički i simbolički likovi životinja koji predstavljaju najvrjednija ostvarenja paleolitske umjetnosti. Godine 1979. Lascaux je dodan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi zajedno s drugim prapovijesnim nalazištima u dolini rijeke Vézère.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.