12. siječnja 1969. Robert Prosinečki – impresivna karijera bogomdanog nogometnog talenta i genija

Foto: fah

Robert Prosinečki rođen je 12. siječnja 1969. u Njemačkoj (Villingen-Schwenningen) i jedan je od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Vrhunac nogometne karijere bilo je osvajanje titule prvaka Europe sa Crvenom Zvezdom iz Beograda 1991. godine, te treće mjesto na svijetu s reprezentacijom Hrvatske 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješnu trenersku karijeru počinje opet u Crvenoj Zvezdi, a danas trenira reprezentaciju BiH.

 

Nogometnu karijeru kao dječak započeo u je u njemačkom klubu FC Stuttgart Kickersu, a 1979. s roditeljima Đurom i Emilijom seli u Zagreb i dolazi u Dinamovu školu. Godine 1987. prelazi iz Dinama u Crvenu Zvezdu za vrijeme dok je bio trener Dinama Miroslav Blažević Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak svijeta 1987. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Čileu, a osam godina kasnije 1998. s hrvatskom reprezentacijom je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojio broncu.

S Crvenom Zvezdom iz Beograda osvojio je naslov Kupa prvaka 1991. godine, uoči samog početka rata u Hrvatskoj. Osim toga bio je prvak Jugoslavije tri puta s Crvenom Zvezdom (1988., 1990. i 1991.), tri puta prvak Hrvatske s Dinamom (1998., 1999. i 2000.), te jednom Španjolske s Real Madridom 1993. godine.

Osim ovih klubova nastupao je jednu sezonu za Barcelonu, te Oviedo, Sevillu, Hrvatski Dragovoljac, Standard iz Liega, Portsmouth, Zagreb, Olimpiju iz Ljubljane  i niželigaš Savski Marof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je 49 utakmica i postigao 10 pogodaka. Prosinečki je prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske upisao tek 1994. godine u utakmici protiv Španjolske (0:2) u svojoj 25. godini života. Do tada nije nastupao za reprezentaciju (reprezentacija Hrvatske prvi nastup bilježi 1990. Godine op.) premda se radilo o jednom od ponajboljih i najpoznatijih nogometaša svijeta.

Samostalnu trenersku karijeru započeo je u Crvenoj Zvezdi iz Beograda, što kod dijela hrvatskih navijača nije odjeknulo sa simpatijama. To je bilo stoga što je poznato da Crvena Zvezda ima ekstremne nacionalističke navijače Delije koji otvoreno, ne samo povicima već i transparentima i zastavama, koketiraju s četništvom, te izraženim antihrvatstvom.

Nakon toga trenerska karijera Prosinečkog je u uzletu, te je još trenirao turski Kayserispor i nogometne selekcije Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji nogometni potezi genijalnog Roberta Prosinečkog: 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.