(VIDEO) 13. veljače 1787. Ruđer Bošković – nevjerojatna srbijanska drskost i bahatost u prisvajanju hrvatske kulture i znanosti!

Foto: Gmihail / wikimedia commons

Nevjerojatna provokacija samo je jedna od mnogih koje dolaze iz Srbije. Dogodila se kada je predsjednik Srbije Tadić javno izjavio da je veliki hrvatski znastvenik i katolički svećenik Josip Ruđer Bošković – Srbin. Uz ciničnu i provokativnu “ispriku Hrvatima”, za izrečenu laž i provokaciju. Iza koje, naravno kao pravi bizantinac nije ni trepnuo.

Osim Ruđera Boškovića, Srbija besramno i drsko prisvaja i naše velikane Marina Držića i Ivana Gundulića.

 

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, u razgovoru za izdanje beogradskog magazina “Nedeljnik” (siječanj 2012.), hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića uvrstio je među srpske povijesne osobe.

Tadašnji predsjednik Srbije je, upitan tko su najveće povijesne osobe u srpskom narodu, za taj tjednik odgovorio kako su to: Nikola Tesla, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Mihailo Pupin, Milutin Milanković i Josip Ruđer Bošković!

Rekao je kako se nada da ga njegovi hrvatski prijatelji neće pogrešno razumjeti, “ali Ruđer Bošković je bio Srbin katolik”.

 

Iste riječi kao “liberalni” i u hrvatskoj ljevici omiljeni Tadić govorio je i četnik Šešelj, učitelj i vođa sadašnjeg predsjednika Vučića:

 

Naravno, iz hrvatskog političkog vrha nije bilo nikakve reakcije, pa makar ni s ciničnim osmijehom i opaskom kakvu je dao predsjednik Srbije.

 

Ruđer Bošković – veliki znanstvenik i katolički svećenik

Na današnji dan 13. veljače 1787. umro je Josip Ruđer Bošković, jedna od najvećih ličnosti hrvatske povijesti i, uz Nikolu Teslu, najveći hrvatski znanstvenik i jedan od najvećih znanstvenika Europe uopće. Bio je svećenik i redovnik isusovac.

Veliki znanstvenik Josip Ruđer Bošković je među prvima ustanovio da je oblik Zemlje nepravilna kugla, što je potvrdio i Listing nazvavši oblik Zemlje “geoid”. Bošković je svoje djelo “Philosophiae naturalis theoria redacta ad unicam legem virium in natura existentium” završio u Beču 1758. godine. Bošković je među prvima pokušao protumačiti pomrčinu Sunca i Mjeseca. Svoje je ideje izložio u spjevu “De Solis et Lunae defectibus” ili ” O pomrčinama Sunca i Mjeseca koji je napisao 1760. godine.

Na poticaj znanstvenog društva “Royal Society”, čiji je bio član, 1761. godine otišao je u Carigrad promatrati prolazak Venere ispred Sunca. Našavši se tada u blizini antičke Troje, na maloazijskoj obali, iskoristio je priliku i započeo istraživati ruševine.

Znanstveni rad Ruđera Boškovića obuhvaćao je mnoga područja, ali najvažnijim smatra se njegov doprinos shvaćanju strukture tvari. Ruđer je objasnio kako se tvar sastoji od fizičkih točaka koje su jednostavne, neprobojne, međusobno odvojene i bez ikakve strukture. Sile koje djeluju između njih i danas se prikazuju krivuljom, a koja se naziva Boškovićevom krivuljom.

Ruđer Bošković je pored znanstvene aktivnosti bio i diplomat Dubrovačke Republike, iako se u rodni grad vratio samo jednom 1747. godine.

 

SKANDAL:  Matica srpska za hrvatske književnike Ivana Gundulića i Marina Držića  tvrdi da su Srbi. I to u svom kapitalnom djelu i državnom projektu “Deset vjekova srpske književnosti” –  srbijanska drskost i bahatost nadilazi sve poznato!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr