14. kolovoza 1715. Sinj – malobrojna hrvatska vojska pobijedila Turke

Na današnji je dan 14. kolovoza 1715. godine turska muslimanska vojska poražena u pokušaju opsade hrvatskog grada Sinja. U spomen tu veliku pobjedu hrvatskih vojnika nad Turcima se već 300 godina održava Sinjska alka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tursko-mletački ili Mali rat, koji je trajao oko četiri godine, započeo je i završio bitkom za Sinj, zbog čega se taj rat naziva i Sinjski rat. U namjeri da povrati izgubljene položaje u Dalmaciji, Turska je poduzela osvajački pohod preko planine Kamešnice. Podno njenih zapadnih obronaka prolazila je crta razdvajanja zaraćenih strana – granica između Bosne i Dalmacije. Prva na udaru našla se Cetinska krajina i grad Sinj. U sinjsku tvrđavu Grad zatvorilo se oko 700 dobro naoružanih hrvatskih branitelja.

O događajima koji su se odvijali tijekom znamenite opsade Sinja sačuvao se jedinstveni dokument – Dnevnik koji je vodio jedan od branitelja tvrđave.

Turski juriš na Sinj i poraz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 8. do 13. kolovoza Turci su (čija je vojska brojala oko 60 tisuća vojnika) tvrđavu tukli topništvom pri čemu je teško oštećena.

14. kolovoza Turci su krenuli u juriš.

Najveći napad bio je izvršen protiv Novog i Starog Korlata gdje su Turci čak i postavili svoje zastave, no ubrzo su odbijeni. Nakon tri sata žestokih borbi osvajači su počeli bježati ne zadržavši se u logoru pod tvrđavom nego tek kada su prešli Cetinu. Iste noći turska vojska se povukla prema Livnu ostavivši iza sebe 10 tisuća poginulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su kao svjedočanstvo i uspomenu na svoju veliku pobjedu ustanovili ‘živi’ spomenik – Sinjsku Alku. Po uzoru na igre i vojne vježbe onog vremena osmišljeno je natjecanje u kojem su se svake godine na godišnjicu pobjede natjecali vitezovi sudionici te bitke, a poslije njihove smrti natjecanje su nastavili njihovi potomci i nasljednici po junaštvu i domoljublju. Za metu u poznatoj utrci odabrana je stilizirana podloga za stopalo sa sedla koje se nalazilo na konju koji je zaplijenjen turskom serakser – paši prilikom opsade Sinja. Meta je nazvana ‘(H)Alka’, što na turskom znači prsten, obruč ili kolut.

marija velika gospa sinjska.hr

Vjera u čudesni Gospin zagovor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog su početka puk Sinja i njegovi branitelji tu pobjedu su pripisivali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika cijelo vrijeme opsade bila u tvrđavi. U tvrđavu je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je Turci ne oskvrnu. U zahvalu na pomoći providur je odmah skupio 80 zlatnika koje su poslali u Mletke da se skuje zlatna kruna i križ, te okruni Gospin lik. Pri dnu krune urezao je u dva reda riječi :
In perpetuum coronata triumphat-Anno MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje – godine 1715.).

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.