16. lipnja 1995. – umro Rory Gallagher

Na današnji dan 16. lipnja 1995. umro je Rory Gallagher, jedan od najvećih gitarista svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rory Gallagher jedan je od najslavnijih irskih, ali i svjetskih gitarista uopće. Tijekom rada s grupama “Taste” i “Rory Gallagher band” nastala su njegova najznačajnija ostvarenja kojima je zadužio blues-rock–scenu. S grupom “Taste” je na početku svoje glazbene karijere svirao progress i underground blues, no kasnije se okreće rock- i blues-pjesmama, kojima ostaje vjeran do kraja karijere.

Jedan od najvećih

Jedan od najvećih blues/rock gitarista, Rory Gallagher, danas nije ni približno popularan kao Eric Clapton, Jeff Beck ili John Mayall. Zašto? Vjerojatno zbog – “nepotkupljivosti”. Rory Gallagher, naime, nikada nije previše brinuo o trendovima i ukusu šire publike, a čak se i trudio da njegove pjesme koje zvuče kao mogući “radio hitovi”, nikada ne budu objavljene u singl formatu. Opet, zašto? Jednostavno, jer nije želio ostati zapamćen po nekoliko hitova, već po svojim kvalitetnim i raznolikim albumima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rory Gallagher probio se na blues/rock scenu kasnih šezdesetih kao lider grupe Taste, koja je vrlo brzo zaradila reputaciju jedne od najboljih koncertnih atrakcija u Europi. Taste je odlično prošao i u Americi, pa je, na primjer, grupa izazvala nepamćene ovacije na Isle Of Wight festivalu 1971. godine. U društvu velikana kao što su Emerson, Lake & Palmer, Ten Years After, Jethro Tull, Miles Davis, Jimi Hendrix, The Doors, The Who, Leonard Cohen i drugi, publika je Taste pozvala na sedam (!) uzastopnih bisova.

No, Rory je ubrzo napustio Taste, u potrazi za maksimalnom kreativnom slobodom. Pokrenuo je solo karijeru, te nanizao dvadesetak vrlo kvalitetnih albuma, utemeljenih na bluesu i rocku. Nikada se, međutim, nije ograničio na jedan određeni sound, već je konstantno eksperimentirao sa raznim stilovima, posebno sa irskim folkom i akustičnim elementima općenito.

Komercijalni vrhunac doživio je ranih sedamdesetih, kada su albumi “Tattoo”, “Blueprint” i “Irish Tour ’74.” dospjeli na britanski Top 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.