17. listopada 1991. Karlovac i okolica – zaboravljena i nekažnjena klanja i ubijanja u Vukmaniću, Skakavcu, Bariloviću, Lasinji…

Foto: snimka zaslona

Mjesec listopad i studeni 1991. bio je veliki mjesec stradanja Hrvata grada Karlovca i okolnih mjesta. Pokolji civila, praćeni bestijalnim mučenjem i masakriranjima, odvijali su se posvuda oko grada: Kamensko, Barilović (Podvožić), Skakavac, Belajske Poljice, Lasinja, Turanj, Vukmanić….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to mjesta za koje se gotovo danas i ne zna u javnosti, a tamo su se dogodili strašni, zaobravljeni i nekažnjeni zločini koje su počinile četničke snage s Korduna i JNA.

I dok je Savo Štbac, preko svoje udruge “Veritas” Haški tribunal zasipao izmišljenim ubojstvima srpskih civila i žive Srbe proglašavao ubijenima, u Hrvatskoj, pa tako i Karlovcu, u javnosti se nedovoljno govorilo i govori o teškim ratnim zločinima srpske paravojske koje su počinili u Saborskom, Slunju, Vukmaniću, Logorištu, zatvoru u Vojniću, Gornjem Budačkom i drugim okupiranim mjestima Karlovačke županije.

U Vukmaniću pored Karlovca masakrirano je 10 Hrvata, te tri zarobljena gardista, pa u Belajskim Poljicama 10 civila Hrvata (od kojih 6 žena), Skakavcu 9 Hrvata, te u Kamenskom. Za ubojstvo Mije Bucalića i Mire Ožanića u Kamenskom, te mučenja i batinanja 13 zarobljenih civila do danas nije nitko odgovarao iako preživjeli sudionici ovog traumatičnog događaja znaju dio pripadnika paravojnih formacija koji su taj zločin počinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom najžešćih neprijateljskih napada u mjesecu listopadu 1991. godine od
granatiranja je stradalo 28 civila, dok je mučki na kućnom pragu ubijeno 68 Hrvata na području Lipovače i Selišta, Drežnik Grada, te okupiranih sela Pokupske doline – Skakavac, Karasi, Lipje, Banski Kovačevac, Lasinja, Kamensko, Vukmanić, Turanj i druga.

Najstarije žrtve bile su dvije starice iz Saborskog od 96 godina, koje su ubijene 12. studenoga 1991, kada su JNA i paravojne srpske postrojbe okupirale mjesto. Najmlađa civilna žrtva bilo je malo dijete od 2 mjeseca i 6 dana, poginulo prilikom granatiranja izbjegličkog naselja u auto-kampu Grabovac 26. rujna 1991. godine.

Ubijanja i smrt koje je sijala četnička paravojska iz okolice Karlovca, nastavila su se i tijekom primirja i dolaska snaga UN-a na ovo područje. UN uopće nije zaštitio hrvatske civile na okupiranom području-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako tijekom 1992. godine i pored zaštitnih snaga UNPROFOR-a dešavali su se ratni zločini u mjestima Lipovači, Lađevcu, Vukmaniću, Banskom Kovačevcu i drugdje, kada su nemoćne i starije osobe bile fizički zlostavljane, silovane, a potom ubijane i bacane u bunare ili zapaljene u kućama. Žalosno je što su srpski „organi bezbednosti” na području tzv. Krajine, i civilni i vojni, imali podatke ili pretpostavljaju tko je te zločine počinio. Pojedinci su bili kažnjeni s mjesec dana zatvora, a potom abolirani. Nakon vojno-redarstvene operacije „Oluja” prikupljena je velika arhivska građa srpskih paravojnih formacija i civilnih institucija i među njima su pronađena i izvješća koja o tome govore.

Ali ostaje činjenica: zločini nad Hrvatima i ovog puta, kao i 1941. i 1945., su ostali i nekažnjeni i zaboravljeni.

Ali ostala je sloboda: Karlovac nije postao Kordunovac kao što su planirali četnici s Korduna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.