Uz 1755 godina od Carske kovnice u Sisciji: Predstavljen numizmatički katalog

Foto: fah

Predstavljanjem Kataloga numizmatike Gradskog muzeja, u Sisku je u utorak počelo obilježavanje 1755 godina od osnutka rimske carske kovnice u Sisciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime 262. godine car Galijen je u današnjem Sisku, osnovao kovnicu novca koja je sljedećih 160 godina kovala zlatni, srebrni i brončani novac, što se koristio u cijelom Rimskom Carstvu, ali i izvan njega, što potvrđuju pronalasci novca s oznakom siscijske kovnice na području Skandinavije i Indije.

Katalogom, čiji je autor povjesničar i arheolog Zdenko Burkowsky, obuhvaćeno je razdoblje carske kovnice novca od polovice trećeg, do kraja četvrtog stoljeća. U publikaciji su stručno obrađena 252 primjerka kovanica, u kontekstu povijesnih zbivanja toga doba.

Kako je na predstavljanju Kataloga rekao autor Burkowsky, carska kovnica u Sisciji je imala šest radionica, pa je to najproduktivnija rimska kovnica, veća čak i od one u Rimu. O njenoj povjesnoj važnosti govorio je arheolog zagrebačkog Arheološkog muzeja Tomislav Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siscia je bila jedno od najznačajnijih monetarnih središta Rimskog carstva, ako ne i najvažnije. Zahvaljujući i ovom katalogu, moguće je pratiti opticaj novca lokalne rimske kovnice i uspoređivati ga s novcem iz drugih kovnica. I danas u Sisku pokraj Kupe postoji lokalitet, koji od 19. stoljeća nosi naziv “kovnica”, ali nije pouzdano potvrđeno da se kovnica nalazila upravo na tom mjestu.

Zahvaljujući velikoj produktivnosti kovnice, numizmatička zbirka Gradskog muzeja spada među značajnije u zemlji, a rimski novac iz Siscije danas čini temelj i zbirke zagrebačkog Arheološkog muzeja, kao i više inozemnih muzejskih zbirki. Posredstvom kataloga sada je sisačka zbirka bliža stručnoj i znanstvenoj javnosti. Sada se nameće potreba da se u jednoj publikaciji stručno objedini cijelo razdoblje djelovanja sisačke kovnice, što je vrlo zahtjevan posao, rekao je Bilić.

Sisačka carska kovnica novca djelovala je sve do šestog stoljeća i obuhvaća razdoblje 26 rimskih vladara, među kojima su i tri carice. Ciklus od četiri predavanja Rimska carska kovnica u Sisciji – 1755 godina kasnije, započet će 9. studenoga 2017. predavanjem pod nazivom „Utjecaj siscijske kovnice na cirkulaciju rimskog novca“ Miroslava Nađa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.