19. rujna 1992. Jajce – uhvaćena radio poruka i naredba Karadžića zločincu Mladiću: ‘Sravni Jajce!’

Foto: fah

Dana 19. rujna 1992. godine uhvaćena je radio poruka vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića ratnom zločincu Ratku Mladiću: „Sravni Jajce!“, što su i učinili do kraja listopada 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 73 posto Srba u Republici Srpskoj smatra i danas ratnog zločinca Radovana Karadžića, ni manje ni više, nego – herojem. Još veći broj smatra herojem, čak 76 posto,  jednog od najvećih zločinaca moderne europske povijesti, bivšeg generala JNA i krvoloka iz Srebrenice – Ratka Mladića.

Borbe za Jajce počele su već ranije, a otpor herojskih branitelja HVO-a začudio je Srbe jer se Jajce nalazilo u vrlo teškoj situaciji i okruženju. Grad je, naime, bio u iznimno lošoj strateškoj poziciji zbog potpune okruženosti srpskim općinama Skender Vakuf, Mrkonjić Grad i Šipovo, kao i zbog relativne blizine Banja Luke. Srpski vojni i politički vrh stoga je smatrao da jajački branitelji neće pružiti značajniji otpor. No, kao i u mnogim ranijim slučajevima poznatim iz rata u Hrvatskoj, njihove prosudbe su se pokazale potpuno promašenima.

Još 12. rujna 1992. Jajce srpski agresor tuče najubojitijim oružjem: topovima, tenkovima, haubicama, zrakoplovi istresaju kasetne i napalm-bombe, te bojne otrove. A 19. rujna  uhvaćena je zastrašujuća radio-poruka Radovana Karadžića upućena generalu Mladiću: “Sravni Jajce!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi su tada bili u ofenzivi, naoružani do zuba, jer se JNA stavila potpuno u ruke Srba protiv gotovo golorukih i malobrojnijih Hrvata, a već su okupirali gotovo 30% Hrvatske. Napadi na hrvatska mjesta u Bosni i  Hercegovini bili su nastavak istog plana, pa su u jednom trenutku Srbi držali preko 70% Bosne i Hercegovine, zahvaljujući i pasivnom i slabo organiziranom otporu Bošnjaka u velikim dijelovima BiH. U Jajcu su Bošnjaci bili dio HVO-a, premda je u gradu broj Bošnjaka čak bio veći nego Hrvata.

Unatoč velikoj angažiranosti snaga HVO-a, Jajce pada u ruke nadmoćnijeg srpskog neprijatelja 27. listopada 1992. godine, a velik broj hrvatskih i bošnjačkih izbjeglica bježi u općine Lašvanske doline.

Herojski otpor branitelja Jajca slomljen je u jesen 1992. godine, ali sloboda je svanula tri godine kasnije 14. rujna 1995. godine, nakon Oluje i veličanstvene akcije Maestral Hrvatske vojske i HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji hrvatske vojske oslobođeno je tada 2.000 kvadratnih kilometara, a zapovijed za protuudar i oslobađanje Jajca izdana je nakon četničkih napada na Kupres, Glamoč i Grahovo.

U novooslobođeni grad Jajce moglo se radosno vratiti 22.000 prognanih jajačkih Hrvata.

Danas, nakon svih pokolja i genocida Srba nad Hrvatima i Bošnjacima, čak 73 posto Srba u RS smatra  ratnog zločinca Radovana Karadžića herojem, a čak 76 posto herojem smatra krvnika iz Srebrenice  – Ratka Mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo je, nažalost, stanje i u Srbiji danas – patološke ubojice i psihopate Radovan Karadžić i Ratko Mladić su nacionalni heroji.

(VIDEO) Srbi smatraju Karadžića i Mladića – herojima!

Jajce – svjedok hrvatske povijesti Bosne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jajce, nazvan kraljevski grad, dobio je taj epitet jer je u njemu stolovao i život 1463. god okončao i posljednji kralj Bosne koji je bio hrvatske krvi, Stjepan Tomašević. I osnivač Jajca bio je Hrvat: herceg Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

U Jajcu njegova obitelj imena Hrvatinići ima veličanstvenu obiteljsku grobnicu u katakombama.

Jajačka tvrđava bila je jaka katolička utvrda koja je sa svojom hrvatskom posadom dugo odolijevala velikom osvajaču sultanu Muhamedu El Fatihu.

Naime, Jajce se branilo čak 65 godina nakon što je sultan pokorio cijelu Bosnu!

Obranu Jajca je nakon smrti kralja Stjepana Tomaševića i kratkog osvajanja Jajca od Turaka, uspostavio Matija Korvin, hrvatsko-ugarski kralj i sin velikog borca protiv Osmanlija Janosa Huyadija (Janka Sibinjanina). Odolijevala je, napisali smo,  Osmanlijama punih 65 godina i da bi se ojačala građena je u četiri etape.

Nakon osvajanja Jajca od Turaka grad gubi značaj koji je do tada imao. U očuvanju vjere i narodnog identiteta katolika Jajca najveću ulogu igraju franjevci iz Fojnice. Nasilje nad katolicima uzima maha i mnogi bježe iz grada. Crkva sv. Marije pretvorena je u džamiju, a toranj svetog Luke u minaret.

Sve do kraja XIX i početka XX stoljeća, u Jajcu gotovo nema pravoslavnog pučanstva, ali budući da upravo tada teče proces njihova identificiranja sa srpstvom (pod uplivom i propagandom Srbije i Srpske pravoslavne crkve), ovaj etnikum u desetljećima koja slijede počinje igrati sve značajniju ulogu u Jajcu sustavnim naseljavanjem u grad, što je posebno bilo izraženo u vrijeme obje Jugoslavije, kako kraljevine, tako i one socijalističke.

Područje Pougarja, koje je oduvijek nastanjeno većinom Hrvatima isključeno je namjerno 1963. iz općine Jajce i pripojeno općini Skender Vakuf, nastanjenoj većinskim srpskim pučanstvom. Time je nacionalna struktura u Jajcu promijenjena na štetu Hrvata. Međutim, 1991., Pougarci su izlaskom na referendum odlučili da se ovaj kraj vrati u sastav općine Jajce. Slijedom toga broj Hrvata porastao je za oko 5.000 i njihov udio u ukupnom broju stanovnika u Jajcu iznosio je 41,60% (20.761), dok je Bošnjaka bilo 34,91% (17.422), Srba 17,37% (8.666), te ostalih 6,12% (3.054).

Jajce s pravom nosi i ime ‘muzeja pod vedrim nebom’. Osim bezbrojnih lokaliteta koji svjedoče o povijesnom hrvatskom identitetu Jajca i bosanskih kraljeva (katakombe grobnice obitelji Hrvatinić, katolička crkva Svete Marije u kojoj je okrunjen posljednji kralj Bosne, tvrđava koja je 65 godina od pada Bosne branila Jajce od Turaka), ovaj grad ima i bezbrojne prirodne ljepote. Tu je rijeka Pliva s vodopadom koji je uvrštenu 12 najljepših vodopada svijeta, Veliko i Malo plivsko jezero, Mlinčići i male vodenice na Plivi, okolne planine bogate šumom i dr.

Tu je jedno od najpoznatijih svetišta Hrvata katolika uopće –  Podmilačje – gdje na svetkovinu svetog Ivana Krstitelja dolaze desetine tisuća Hrvata katolika iz Bosne, Hercegovine i Hrvatske.

(VIDEO) Ljepote Jajca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.