19. srpnja 1464. Minčeta – monumentalno djelo Jurja Dalmatinca

Foto: Romanceor, (CC BY-SA 3.0)

Na današnji dan 19. srpnja 1464. gradnju čuvene dubrovačke kule Minčete preuzeo je najveći hrvatski graditelj Juraj Dalmatinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Minčeta?

Minčeta je najsjevernija i najmonumentalnija tvrđava na dubrovačkim gradskim zidinama i najistaknutija točka obrambenog sustava Dubrovnika prema kopnu. Uz sv. Vlaha, svojevrstan je simbol grada Dubrovnika.

Tvrđava Minčeta je dobila ime po dubrovačkoj plemićkoj obitelji Menčetić koja je ustupila zemljište za njenu izgradnju. To je velika kružna kula, koja je utemeljena na širokom i čvrstom predziđu, a svojom visinom i impresivnim obujmom dominira sjeverozapadnim povišenim dijelom grada i zidina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minčeta ima izbačeno krunište, poduprto profiliranim kamenin konzolama. Krunište ima očitu estetsku, a ne fortifikacijsku funkciju, što znači da je sama kula za vrijeme Dubrovačke Republike bila gotovo neuništivo uporište.
S Minčete, kao najviše točke nad Dubrovnikom, pruža se veličanstven pogled na grad i na njegov položaj između strmih padina brda Srđ, s jedne, i otvorenog mora, s druge strane.

Minčeta je nastala u dvije faze, a njena gradnja početa je 1319. Nakon pada Carigrada, kojeg je kršćanska civilizacija Istoka, ali i Zapada, doživjela kao tragediju, Dubrovčani odlučuju utvrditi grad. Iz tog razloga su odlučili potpuno obnoviti Minčetu i njezin četverokutni oblik promijeniti u okrugli.

Odluka je donesena 1455., ali je gradnja zbog epidemije kuge, započela tek 1461. prema projektu jednog od najznamenitijih graditelja u Europi – Micchelozza di Bartolomea iz Firence. Michelozzo je oko postojeće četvrtaste kule izgradio široko oblo utvrđenje prilagođeno novom načinu ratovanja koje je povezao s novoizgrađenim sustavom niskog ukošenog predziđa. Zidovi ovog novog utvrđenja bili su debeli šest metara i puni i imali su cijeli niz zaštićenih otvora za topove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skori pad Bosne po tursku vlast 1463. godine još je više ubrzao radove. Nakon Micchelozzova odlaska iz Dubrovnika, izgradnju Minčete na današnji dan preuzima i nastavlja Juraj Dalmatinac, koji je cjelokupnu zamisao o izgledu kule prilagodio i podigao na višu razinu, dajući joj ovakav veličanstven i monumentalan oblik, dok je njezino sadašnje prošireno krunište kasnija dogradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.