2. kolovoza 1992. prvi izbori u samostalnoj Hrvatskoj – SDP pao na mizernih 5,5% glasova

Lokalni izbori
Zagreb, 21.05.2017 - Glasaèka kutija sa natpisom za izbor gradonaèelnika Grada Zagreba tijekom lokalnih izbora u Hrvatskoj. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Izbori za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske bili su drugi višestranački parlamentarni izbori u Hrvatskoj, prvi nakon što je Hrvatska proglasila svoju neovisnosti. Izbori su se održali u vrijeme rata, 2. kolovoza 1992. godine zajedno s izborima za predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su se održali po novom izbornom zakonu (Zakon o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske), kojeg je Sabor donio 9. travnja 1992. godine. Izbori su se održali prema mješovitom većinsko-proporcionalnom izbornom sustavu. 60 zastupnika se biralo u izbornim jedinicama u kojima se u svakoj bira jedan zastupnik, prema sustavu većina, a 60 zastupnika s državne liste d’Hondtovom metodom uz izborni prag od 3 %.

Pobijedio je HDZ sa 44,68% glasova, a drugi je bio HSLS sa 17, 71% glasova, dok je treći bio HSP sa 7,06% glasova.

Vrlo slab rezultat ostvario je SDP koji je na prvim izborima bio druga stranka po snazi iza HDZ-a. Dobio je svega 5,5% glasova. Bila je to posljedica percepcije SDP-a kao stranke koja nije zagovarala samostalnost Hrvatske i čiji je veliki broj članova srpske nacionalnosti otišao na agresorsku stranu. Osim toga, veliki broj glasača SDP-a bili su upravo Srbi kojih je veliki broj živio na okupiranim dijelovima Hrvatske od Vukovara do Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odaziv na izbore bio je velikih 75,61%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.