2. ožujka 1855. Aleksandar II. (Rusija) – najveće carstvo svijeta

U vrijeme Aleksandra II. imalo je Rusko Carstvo površinu od oko 22.800.000 četvornih kilometara, oko četiri puta veću od one koju je Aleksandar Makedonski osvojio u Starom vijeku. Dapače, carstvo Aleksandra II. bilo je veliko otprilike kao Rimsko Carstvo, Osmansko Carstvo, Perzijsko Carstvo i carstvo Aleksandra Makedonskog zajedno. Tome je doprinijelo što je dio ruskog carstva bila i Aljaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1855. ruskim je carem postao Aleksandar II., jedan od najvećih reformatora u povijesti Ruskog Carstva. Upravo je u njegovo vrijeme ukinuto u Rusiji kmetstvo, čime je čak oko 23 milijuna ljudi dobilo osobnu slobodu. Car Aleksandar II. dobio je zbog toga čak i nadimak Osloboditelj (rus. Освободи́тель).
Zanimljivo je da je u doba vladanja Aleksandra II. Rusko Carstvo postiglo svoj najveći opseg u povijesti. Naime, u Središnjoj Aziji nastavljeno je širenje Carstva sve do područja današnjeg Afganistana. Na Dalekom istoku osnovan je u doba Aleksandra II. grad Vladivostok na obali Tihog oceana. Rusko Carstvo posjedovalo je u doba Aleksandra II. i Aljasku, koju je upravo on odlučio prodati. Budući da kasniji ruski carevi nisu više posjedovali Aljasku, površinom više nikada nisu uspjeli doseći veličinu koju je carstvo imalo za vrijeme Aleksandra II.

Prije prodaje Aljaske carstvo Aleksandra II. protezalo se na neviđeno velikom prostoru. U Europi je obuhvaćalo čak i velik dio današnje Poljske, uključujući Varšavu, a Aleksandar II. čak je koristio i titulu „poljskog cara“ (rus. Царь Польский). Carstvo se zatim u neprekinutoj dužini prostiralo sve do Beringovog tjesnaca pa preko njega do područja današnje Kanade (obuhvaćalo je cijelu Aljasku). Računa li se u četvornim kilometrima, Rusko Carstvo prije prodaje Aljaske imalo je površinu od oko 22.800.000 četvornih kilometara. Radilo se o carstvu oko četiri puta većem od onoga koje je Aleksandar Makedonski osvojio u Starom vijeku. Nad tim golemim prostorom Aleksandar II. vladao je kao apsolutni monarh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.