2. prosinca 1848. Franjo Josip – znate li da je imao samo 18 godina kada je postao austrijski car i hrvatski kralj?

Foto: Wikipedia

Franjo Josip tada još nije bio ni oženjen, a njegova buduća mladenka – poznata carica Sissi – bila je još 10-godišnja djevojčica (vjenčali su se oko 5 i pol godina kasnije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1848. godine na vladarsko je prijestolje došao poznati car Franjo Josip. Zanimljiv je način na koji se to dogodilo, jer se radilo o jednom od rjeđih slučajeva u povijesti da do nasljeđivanja prijestolja nije došlo zbog smrti prethodnog vladara. Naime, do današnjeg dana 1848. godine austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj bio je stric Franje Josipa – Ferdinand. On je po nekim procjenama imao stanovite mentalne i neurološke teškoće (spominje se hidrocefalus, kao i do dvadeset epileptičnih napadaja na dan). Budući da je 1848. godine u Habsburškoj Monarhiji bjesnila revolucija, cara su Ferdinanda nagovorili da abdicira u korist svog nećaka Franje Josipa.

Franjo Josip bio je čak 37 godina mlađi od svog strica Ferdinanda i u trenutku kad je na današnji dan postao car imao je samo 18 godina. Franjo Josip tada još nije bio ni oženjen, a njegova buduća mladenka – poznata carica Sissi – bila je još 10-godišnja djevojčica (vjenčali su se oko 5 i pol godina kasnije). U Habsburškoj Monarhiji revolucije iz 1848. i 1849. godine na kraju su uspješno ugušene, a Franjo Josip nastavio je vladati sve do 1916. godine, kao jedan od najduže vladajućih monarha u povijesti (ukupno je na prijestolju proveo gotovo punih 68 godina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.