2. rujna 1031. – umro svetac Katoličke Crkve kojeg Hrvati nazivaju sveti Mirko, a latinsko mu je ime Emericus

Čak devet pripadnika kraljevske obitelji Arpadović koja je vladala Hrvatskog 200 godina proglašeno je svecima ili blaženicima Katoličke Crkve. Obitelj Arpadović poznata je po velikim i pobožnim kraljevima srednjeg vijeka koji su se odlikovali visokim stupnjem svetosti i vjere. Jedan od njih sveti Ladislav je i osnivač Zagrebačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 2. rujna 1031. umro je svetac Katoličke Crkve kojeg Hrvati nazivaju sveti Mirko, a latinsko mu je ime Emericus, pa ga se često naziva i Emerik.

Sveti Mirko bio je pripadnik ugarske kraljevske obitelj Arpadovića. Otac mu je bio prvi ugarski kralj sveti Stjepan Arpadović. Ta je kraljevska obitelj bila vrlo važna za hrvatsku povijest, jer je vladala Hrvatskom oko 200 godina. Arpadoviće se naziva i “lozom svetih kraljeva” jer je ta dinastija dala ni manje ni više nego devet svetaca i blaženika.

Prvi svetac bio je spomenuti kralj sveti Stjepan koji je i suzaštitnik zagrebačke katedrale, najmonumentalnijeg sakralnog objekta u Hrvatskoj. Drugi je bio sveti Mirko, koji je u 24-oj godini umro na današnji dan i živio na visokom glasu svetosti živeći strogim pokorničkim životom. Treći je bio također kralj i to sveti Ladislav Arpadović, poznat nam po tome što je utemeljio Zagrebačku biskupiju 1094. Tri arpadovićke princeze postale su svetice Katoličke crkve: sveta Elizabeta Ugarska (zaštitnica franjevačkog reda), sveta Margareta Ugarska i sveta Kunigunda. Jedna princeza, sveta Irena, postala je pravoslavnom sveticom, a još dvije princeze postale su katoličke blaženice: blažena Elizabeta od Tössa i blažena Jolanda. Uz sve te svece i blaženike, zanimljivo je da je čak i majka svetog Mirka Arpadovića bila blaženica Katoličke crkve. Ime joj je blažena Gizela i bila je bavarska princeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Mirko trebao je naslijediti ugarsko prijestolje od svog oca Stjepana, ali je na današnji dan poginuo u lovu na vepra. Bile su mu samo 24 godine. Na njegovom se grobu dogodilo nekoliko čudesnih izlječenja pa ga je znameniti papa Grgur VII. proglasio svecem.

Poznata crkva u zagrebačkim Šestinama u kojoj je i grob hrvatskog velikana Ante Starčevića, posvećena je svetom Mirku Arpadoviću, a zanimljivo je da talijansko ime Amerigo također dolazi od imena Emerik-Mirko. Po Amerigu Vespucciju prozvan je, dakako, kontinent Amerika, pa ona zapravo nosi isto ime kao i sveti Mirko.

Nije bila rijetkost da su kraljevi, kraljice i princeze srednjeg vijeka živjele predanim kršćanskim životom svjedočeći pripadnost Kristu i Crkvi. Njihovom zaslugom i ljubavlju prema Bogu Europa je postala kršćanski kontinent gdje su se čak i veliki vladari odlikovali svetim životima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.