2. travnja sveti Petar Calungsod – mladić s Filipina dao život za Krista evangelizirajući domoroce Oceanije

Foto: snimka zaslona

U selu Tomhom 1672. , na otoku Guam u Oceaniji, ubijen je sveti Petar Calungsod, mladi sedamnaestogodišnji filipinski katehist i laik, pratitelj španjolskog isusovca Diega Luja od Sv. Viktora. Okrutno su ih ubili iz mržnje na kršćansku vjeru  tamošnji domorodci pod utjecajem poganskog praznovjerja, a njihova tijela potom su bacili u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetim ga je proglasio Papa Benedikt XVI.  2012. godine, s drugim svecima Katoličke crkve.

Na misijsku nedjelju, 21. listopada u Rimu kanonizirano je sedam novih svetaca Katoličke crkve. Uz Petra Caluingsod kanonizirani su: indijska laikinja Kateri Tekakwitha (1656-1680), zatim bavarska mističarka također laikinja Anna Schäffer (1882-1925), misionarka sestra Barbara Marianne Cope (1838-1918), francuski isusovac i mučenik Jakob Berthieu (1838-1896) koji je ubijen na Madagaskaru, talijanski svećenik i osnivač reda Giovanni Battista Piamarta (1841-1913) te španjolska redovnica Maria del Monte Carmelo (1848-1911). Sveci potječu iz Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Filipina i SAD-a. Među kanoniziranim svecima dva su svećenika iz Francuske i Italije, dvije redovnice iz Njemačke i Španjolske, te tri laika, od kojih su dvije žene, iz Njemačke i SAD-a, te jedan katehist s Filipina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.