20. prosinca 1940. blaženi Mihail Piaszczynski – istinita priča o 108 svetaca i mržnji nacista prema katolicima

Foto: wikipedia.org

Na današnji dan 1940. u nacističkom logoru Sachsenhausen ubijen je katolički svećenik Mihail Piaszczynski. Njega je papa Ivan Pavao II. beatificirao kao mučenika 1999 godine. 108 katolika – biskupa, svećenika, časnih sestara i katolika žrtava nacističkih logora i progona kanonizirala je i beatificirala Crkva tog istog dana. Tih 108 mučenika je samo kap u bespućima rijeka ubijenih kršćana zbog svoje vjere i pripadnosti Katoličkoj Crkvi od strane Hitlerovog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Piaszczynski uhićen je na službi ravnatelja katoličke škole Sveti Kazimir, te je odveden u zloglasni logor Sachsenhausen. Bio je optužen da simpatizira Židove, te je zbog toga uhićen i ubijen. Tijekom svog boravka u logoru rado se družio sa mnogim drugim logorašima, osobito Židovima, s kojima je dijelio svoje obroke jela i iskazivao kršćansko milosrđe. Umro je od mučenja i fizičke iscrpljenosti.

108 katolika, poznatih kao blaženi poljski mučenici, beatificirani su ili kanonizirani od pape Ivana Pavla II. kao žrtve nacista. Tu su 3 biskupa mučena i ubijena od Nijemaca, 52 svećenika, 26 časnih sestara, nekoliko sjemeništaraca i katolika laika.

Oni su ubijeni u logorima Auschwitz, Dachau, Sachsenhausen, te zatvorima u Dresdenu i drugdje. Veliki broj svećenika i katolika nacisti su ubili već 1939. godine, osobito u nepoznatom i skrivanom masakru u Piasnici, drugoj Katynskoj šumi gdje su krvnici bili Hitelrovi ratni saveznici sovjetski komunisti. Tamo je, slično Katynskoj šumi ubijeno između 12-14.000 Poljaka intelektualaca, svećenika, časnika i drugih. Najpoznatija mučenica tog pokolja je časna sestra Alicja Kotowska, poglavarica katoličkog reda Uskrsnuća Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Poljaka, nacisti su samo u logoru Dachau ubili 411 katoličkih svećenika Nijemaca, te stotine drugih među kojima i svećenike Hrvate. U logoru je postojao i poseban „svećenički blok“ samo za kler. Lista žrtva katoličkih svećenika ubijenih od nacista je velika. Stječe se dojam da se to namjerno prešućuje s namjerom da se katolike i crkvu etiketira kao suradnike s nacistima. To se posebno pokušavalo u Hrvatskoj u doba Jugoslavije kroz lik blaženika i pravednika kardinala Alojzija Stepinca.

Istina je  sasvim drugačija, nacizam koji u bazi ‘vjerovanja’ ima socijalizam, rasizam i vjerovanje u poganske nordijske bogove, mrzio je katolicizam. Mrzio je kršćanstvo jer ga je smatrao vjerom koja podržava slabosti: milosrđe, praštanje, molitvu, pomaganje siromaha, pravo na život svakoga bez obzira na rasu i naciju, ljubav prema bližnjemu…Nacizam, koji je htio stvoriti superiornog nordijskog nadčovjeka, je to prezirao.

Jedan od svjedoka te mržnje bio je i kardinal Adam Kozlowiecki, koji je to postao 1998. godine, a kojeg je Gestapo 1939. odveo u Auschwitz, pa u Dachau. Kozlowieckog je 1945. oslobodila američka vojska. On je svjedočio o šest godina logora i mržnji nacista prema katoličkom svećenstvu i vjernicima. Prema riječima kardinala, istinskim katolicima se, osobito u Njemačkoj, zamjeralo nedostatak radikalnog rasističkog šovinizma, iskazivanje milosrđa i pomaganje Židova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.