20. veljače 1992. – Škabrnja preimenovana u Todorovo Selo

Foto: Fah

Na današnji dan 20. veljače 1992. srpski okupatori preimenovali su spaljeno hrvatsko selo Škabrnju u Todorovo Selo prema imenu nepoznatog četnika Todora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nebrojenih zločina nad hrvatskim stanovništvom koji su trajali mjesecima od okupacije mjesta u studenom 1991. , vrhunac četničkog orgijanja bila je promjena imena ovog velikog ravnokotarskog sela.

Na današnji dan Škabrnja je dobila novi ćirilićni natpis na ulazu u mjestu – Todorovo Selo.

Iako se sa sigurnošću ne može reći tko je zloglasni Todor po kome spaljena i uništena Škabrnja dobila ime, mnogi pretpostavljaju da se radi o četničkom vojvodi Todoru Laziću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todor Lazić je bio dio skupine četnika koji su prvi puta na prostorima bivše Jugoslavije svečanom ceremonijom 1993. dobili titulu četničkog vojvode i to na Romaniji iznad Sarajeva pred pravoslavnom crkvom u Knežini.

Među tom skupinom četnika koji su postali četničke vojvode bio je i sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Srbijanski predsjednik je često sa ratnim zločincem i patološkim mrziteljem svega nesrpskog Vojislavom Šešeljem obilazio ratišta sve do kraja rata u Bosni i Hercegovini kada su u svibnju 1995. bili zajedno u Sarajevu (Vogošća, Ilijaš, Grbavica). Tom prilikom su navodno skoro poginuli.
Izvor: narod.hr/hic.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.