21. rujna 1991. Ivanovo Selo – zašto su Srbi počinili pokolj nad Česima u ovom mjestu?

Foto: snimka zaslona

Ivanovo Selo (lokalni naziv: Pemija, češki: Janova ves, njemački: Johannisdorf) je naselje u Republici Hrvatskoj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i najstarije je češko naselje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokolj u Ivanovom Selu 21. rujna 1991. je bio  ratni zločin koji su počinili susjedni Srbi iz općine Grubišno Polje.

Ivanovo Selo je nastalo 1825., a osnovali su ga doseljenici sa područja tadašnje Češke, Moravske i Šleske koje su, poput područja Hrvatske, bili u sastavu tadašnjeg Austrijskog carstva. Službeni naziv ovog mjesta je od 1825. do 1869. bio Johannisdorf.

Ivanovo selo je dalo svoj obol u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije na način da su se mnogi mještani aktivno uključili u obranu Bilogore i zapadne Slavonije, počevši od akcije Bilogora ’91., a poslije i cijele Hrvatske, sudjelujući u akcijama Bljesak i Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteži trenutak Ivanovo selo, naseljeno uglavnom Česima, je doživjelo 21. rujna 1991. prilikom direktnog napada četnika iz susjednih sela uz potporu tzv. JNA; velikosrbi su upali u selo iz više pravaca i ubili 7 zarobljenih civila gađajući skupinu od 20-ak nenaoružanih mještana, koji su bili sakupljeni iz okolnih kuća i dovedeni kao taoci na glavno seosko raskrižje, ispalivši na njih protuoklopnu raketu sa obližnjeg borbenog oklopnog vozila. Pritom je ranjeno još 12 mještana, a 1 osoba je nestala.

Mještani sela  koji su služili u Zboru narodne garde u Daruvaru, Grubišnom polju i ostalim okolnim mjestima su odmah organizirali silovit protunapad oslobodivši mjesto.

Navode se četiri razloga napada na Ivanovo Selo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Jedan od mogućih razloga napada na Ivanovo Selo jest taj što žitelji sela nisu
pristali na nagovor „susjeda“ da glasaju za Srpsku Autonomnu Oblast Krajinu.

2. Drugi je razlog taj što se pročulo da su se neki od žitelja Ivanova Sela učlanili
u Hrvatsku demokratsku zajednicu, koju su Srbi smatrali „ustaškom strankom“.

3. Dolaskom Srba iz Grubišnog Polja u sela na Bilogori nastupila je nestašica hrane.
Sudeći prema pričanju zarobljenog žitelja Ivanova Sela koji je prilikom napada
na Ivanovo Selo na groblju kopao grob, odnosno koji je prilikom transportiranja na
Bilogoru vidio kolonu traktora s prikolicama, vrlo je vjerojatno da je ta kolona nakon
osvajanja sela trebala poslužiti za odvoženje dobara opljačkanih u Ivanovu Selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Napad na Ivanovo Selo mogao je biti, iako ne nužno, dio osvajačkog plana što
ga je zacrtalo srbočetničko vodstvo u Beogradu na crti Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.