22. kolovoza Blažena Djevica Marija Kraljica – istinski pokazatelj smisla postojanja čovjeka

Foto: vjeraidjela.com

Osam dana, nakon blagdana Marijinog uznesenja na nebo, slavimo Mariju Kraljicu neba i zemlje. Sam naslov proizlazi iz pučke pobožnosti, a blagdan je novijeg datuma. Uveden je 1954. godine na kraju proslave Marijanske godine, kada je proglašena dogma Marijinog uznesenja na nebo dušom i tijelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način shvaćanja kraljevanja određuje odnose među nama ljudima i naše odnose s prirodom. Ti odnosi variraju već prema ideji koja se ima o Bogu i čovjeku, njegovoj slici i prilici. Ako je Bog onaj koji sve drži u ruci, tada je ostvareni čovjek onaj koji uspijeva staviti ruke na sve. Ako je Bog Bog-s-nama, tada je ostvareni čovjek onoj koji se stavlja u ruke svih. Tada je ostvareni čovjek onaj koji je solidaran sa svima. I u Svetom je pismu bio spor prijelaz s prve na drugu ideju.

Po sebi moć je vrednota. Ona označuje mogućnost, sposobnost. Može biti izvršavana dobro i loše. Božja je moć blagost i poniznost, pravednost i ljubav. Njegova je moć u službi života. Njegovo kraljevanje ima neiscrpnu političku važnost. Ono nije pristalačko, nego kritizira svako gospodovanje čovjeka nad čovjekom. Njegovo je kraljevanje u ovom svijetu ne samo na spiritualistički način, kao idealni cilj povijesti. Ono je konkretni način življenja svakodnevnice, koji pokazuje svima ljepotu istinskog postojanja.

Marija je doista istinski pokazatelj takvog načina postojanja. Ona sebe naziva službenicom jer je potpuno raspoloživa poslušati, ostaviti prostor riječi. Dopušta Božjoj riječi da u njoj živi i raste. Ista joj riječ ispunja cijeli život. U Mariji, službenici Božjoj, zapravo se pokazuje Bog, istinski sluga čovjeka. U njoj je konačno Božja raspoloživost pronašla odgovor. Božje srce pronalazi ljudsko srce koje izgovara „da”. „Da” službenice prihvaća vječni Božji „da” nama ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato u Mariji ne postoji ni najmanji tračak oholosti ili autoritativnog gospodarenja. Ona je zahvalna ponizna službenica Gospodnja. Ona je stvorena i oblikova Riječju koja čini sve veoma dobro i lijepo. Ona je više Majka nego Kraljica. Ona je Majka jer rađa s Bogom i rađa Boga. Ona je Kraljica jer živi i djeluje kao Bog. U Mariji se podudaraju božanska kraljevska moć i majčinska ljubav. Zapravo to je jedna te ista stvarnost. Način božanskog kraljevanja je majčinski: služenje, nježnost, briga, prihvaćanje.

Uteći se u punom pouzdanju moćnom Marijinom zagovoru, znači odgovoriti na Božje načine kraljevanja. Naš „da” svakoj slušanoj riječi čini nas da prihvatimo komadić povijesti Riječi, koja je uzela prebivalište među nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.