22. prosinca 642. Aleksandrija – muslimanski Saraceni zapalili najveću biblioteku Starog svijeta

Foto: Wikipedia

Kada je muslimanska armija osvojila Aleksandriju 642. nakon što je porazila bizantijsku vojsku u bici kod Heliopolisa, zapovjednik je upitao halifu Omera što da rade s bibliotekom, odnosno s knjigama. On je, navodno, dao čuveni odgovor: “One ili su u suprotnosti s Kuranom, što znači da su hereza, ili se slažu s njim, što znači da su suvišne”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandrija, kozmopolitski grad znanosti i kulture od osnutka u IV. st. pr. Kr. do danas, mjesto je u kojem se isprepliću orijentalna i zapadna civilizacija. Tijekom više od 2000 godina njome su vladali brojni narodi: Grci, Rimljani, Bizantinci, Arapi, Turci, Francuzi, Englezi i Egipćani, ali nitko nije odolio njezinim čarima.
Pustinjski nomadi – muslimanski Saraceni (Arapi) – osvajaju Aleksandriju u jesen 642. g. čime započinje tisućljetno gospodarsko i kulturno propadanje grada. Tom prilikom zapalili su nadaleko poznatu najveću biblioteku Starog svijeta.

Godine 637. srušeno je Perzijsko Carstvo Sasanida, osvojeni su Jeruzalem (638), Sirija (640), Aleksandrija i Egipat (642), a arapska vlast širi se sjevernom Afrikom i Sredozemljem.

Arapi novom prijestolnicom oglašuju stari kršćanski grad u Siriji Damask; istodobno omejidski vladari započinju razdoblje intenzivnih osvajačkih pohoda u Afganistan, Turkestan, Malu Aziju i Tunis, a mornaricom dopiru i do Carigrada. U Africi zauzimaju Kartagu (697), Ceutu (709), cijeli Alžir i Maroko te 711. zapadnogotskog Španjolsku. Arapi koji su osvojili Afriku stopili su se s tamošnjim Berberima te su prozvani Maurima (prema rimskoj pokrajini Mauretaniji); istim imenom označavaju se i Arapi koji su zaposjeli Španjolsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimanski Saraceni i Turci – 1300 godina pokušaja osvajanja Europe

Da ih nije zaustavio franački kršćanski vojskovođa Karlo Martel kod Toursa 732., muslimanski Saraceni osvojili bi Europu. Napadi muslimanskih imperijalnih sila od Saracena preko Turaka na europski kontinent trajali su u kontinuitetu gotovo 1300 godina bez prekida. Europa je uvijek bila neostvareni san muslimanskog imperijalizma.
Jedini prekid je bio kada su europske križarske vojske napale muslimane na njihovom (osvojenom) teritoriju pokušavajući zaustaviti prodor muslimana u Europu , obraniti Bizant i osvojiti ponovno Jeruzalem iz saracenskih ruku. Nakon toga Europljanima su pomogli Mongoli koji su zaustavili najezdu Turaka na Europu početkom 15. stoljeća kada su porazili sultana Bajazida pod zapovjedništvom Timura Lenka. To je uzrokovalo dugotrajnu stagnaciju i slabljenje muslimana u pohodu na Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.