23. prosinca 1953. ubijen Lavrentij Berija – zašto je ovaj monstrum nazvan komunističkim Himmlerom?

Foto: wikipedia.org

Za Staljina je ra­dio sve: od prijeratnih bru­tal­nih li­kvi­da­ci­ja sto­ti­na ti­su­ća ci­vi­la za ko­je se sma­tra­lo da ne di­je­le re­vo­lu­ci­o­nar­ni i ko­mu­ni­sti­čki sen­ti­ment do egze­ku­ci­je 28 ti­su­ća polj­skih ča­sni­ka i intelektualaca u ­Katynskoj šumi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je bo­le­sni sa­dist i mo­žda naj­vjer­ni­ja per­so­ni­fi­ka­ci­ja po­kva­re­noga i izopačenoga komunističkog društva. Ko­li­ko je šef Staljin bio za­do­vo­ljan Be­ri­ji­nim ubi­la­čkim spo­so­bno­sti­ma uvje­rio se i pred­sje­dnik Ro­o­se­velt na sa­stan­ku sa­ve­zni­ka na Jal­ti.  Pi­tao je Sta­lji­na tko je taj čo­vjek. “To je Be­ri­ja”, odgo­vo­rio je ­ovaj. “Moj Him­mler.”

Uz izo­pa­če­nu ­strast za ubi­ja­njem La­vren­tij Be­ri­ja ­imao je još je­dnu: bio je ne­za­si­tni se­ksu­al­ni ma­ni­jak ko­ji je sla­do­strašće do­ži­vlja­vao sa­mo si­lo­va­njem že­na. Mno­ge svje­do­če o de­ge­ne­ri­ra­noj pri­ro­di šefa taj­ne po­li­ci­je. Na­kon nje­go­va po­li­ti­čkog pa­da čla­no­vi Po­lit­bi­roa otvo­re­no su pre­pri­ča­va­li da je ­slao svo­je tje­lo­hra­ni­te­lje po dje­voj­ke ko­je je ugle­dao kad bi se vo­zio Mos­kvom. Pri­re­dio bi ve­če­ru, a ­od­mah na­kon zdra­vi­ce Sta­lji­nu gošća­ma bi ­usuo us­pa­vlju­ju­će sred­stvo u pi­će. Ta­da je si­lo­vao.

Na današnji je dan 1953. smaknut najzloglasniji Staljinov suradnik Lavrentij Berija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je ortodoksni i uvjereni komunist, te što je najvažnije šef sovjetskog NKVD-a, organa vlasti i Partije koji je objedinjavao i redovitu i tajnu policiju, te je bio na čelu svih logora i gulaga. Sam Staljin je na Jalti predstavio Beriju američkom predsjedniku Rooseveltu riječima “moj Himmler”. Berije su se bojali čak i njegovi kolege u Politbirou, jer je mogao staviti u zatvor njihove rođake i prijatelje. Imao je i čin maršala Sovjetskog Saveza.

Inače, porijeklom je bio Gruzijac, kao i sam Staljin. Nakon Staljinove smrti Berija je postao član vladajuće trojke u Sovjetskom Savezu, no protiv njega se stvorila velika oporba. Uhićen je i optužen od strane Politbiroa. Na današnji ga je dan osobno ubio moskovski vojni zapovjednik general Pavel Batitski u podrumu zloglasnog zatvora Lubjanka u Moskvi.

Zloglasni Staljinov šef sigurnosti Lavrentij Berija odrađivao je najmonstruoznije naredbe svog šefa: bio je ubojica, silovatelj i organizator sustava gulaga u kojima su završavali građani, akademici, visoki vojni dužnosnici i obitelji prokazanih ljudi – uglavnom, iza Berije su milijuni žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U “velikim čistkama” organizirao je fizičke likvidacije boljševičkih vođa, a od 1938. godine vodio je cijeli sustav koncentracijskih logora u kojima su bili zatočeni milijuni ljudi. Berija je, kao što smo rekli, seksualno iskorištavao djevojke i mlade žene, koje je osobno i uz pomoć suradnika “lovio” vozeći se autom po Moskvi. Potom bi neke silovane žene ubio, a druge bi pustio kući i slao im bukete ruža. Berija bi organizirao večere za otete žene, nazdravljao Staljinu i u vino im stavljao sredstva za spavanje. Zbog takvih je avantura nekoliko puta obolio od veneričnih bolesti.

Nažalost, ovaj poremećeni ubojica i uvjereni komunista, sa svojim zlodjelima jasna je  personifikacija patologije komunističkog sustava. Ono što je radio Berija bio je samo vrh ledene sante komunizma i gotovo redovito pravilo zločina koji su bili dio tog sustava.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.