24. listopada 2013. umro Boris Magaš – tko je autor stadiona Poljud koji je utjecao na izgled brojnih svjetskih stadiona?

Foto: wikimedia.org

Boris Magaš, poznati hrvatski arhitekt i akademik, umro je na današnji dan 2013. godine. On je autor splitskog stadiona Poljud, izgrađenog 1979. godine za Mediteranske igre, koji je u to vrijeme izazvao veliku pozornost stručne javnosti na području sportske arhitekture, te utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion je utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona u Italiji, Japanu, Maleziji i drugdje. Nakon münchenskog Olimpijskog stadiona, izazvao je najviše pozornosti stručne javnosti na polju sportske arhitekture.

Poznat i kao “Poljudska ljepotica”, stadion je doista izniman i višestruko zanimljiv u arhitektonskoj kompoziciji. Iz ortogonalne projekcije, iz zraka, njegova je forma čisti krug, dok je iz središnje osi rastvorena školjka. Bokove školjke koji su u unutrašnjosti izdignuta lučna gledališta (tribine), izvana pridržavaju moćna armiranobetonska rebra. Gledališta su postavljena na zapadnoj i istočnoj strani školjke dok je razdjelnica ostavljena kao slobodan i nenatkriven prostor. Tlocrtnom i lučnom formom rešetkasti krov smione metalne konstrukcije prati gledalište.

Uz stadion Poljud, Magaš potpisuje autorstvo i drugih velikih projekata koji su obilježili arhitekturu druge polovine prošloga stoljeća u Hrvatskoj, poput hotelskog kompleksa Haludovo na Krku i Solarisa pokraj Šibenika. Njegovim remek-djelom smatra se Dječji vrtić i jaslice Vjeverica na zagrebačkom Mihaljevcu, a autor je i originalnih sakralnih objekata poput crkve Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i dominikanske crkve bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Magaš bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a. Rođen je u Karlovcu 1930. godine. Nakon završene arhitekture na zagrebačkom Tehničkom fakultetu 1955., godine 1977. stječe doktorat tehničkih znanosti iz područja arhitekture i urbanizma.

Poslušajte Borisa Magaša kako za HTV govori o svome radu, prvenstveno o stadionu na Poljudu “koji je nedvojbeno najjača arhitektura koju je napravio”, kako kaže, i koji ga je koštao i zdravlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.