24. ožujka 809. – tko je slavni islamski vladar Harun al-Rašid?

Foto: Julius Köckert, wikimedia commons

Harun al-Rašid vladao je nad velikim područjem Azije i Afrike. Imao je titulu kalifa, što u islamskom svijetu označava Muhamedovog nasljednika. Nekadašnji glavni grad njegovog kalifata – Bagdad – bio je u to vrijeme najveći grad na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 809. umro je jedan od najpoznatijih islamskih vladara u čitavoj povijesti – znameniti Harun al-Rašid. Vladao je nad ogromnim prostranstvom od Indije na istoku do otprilike današnjeg Alžira na zapadu. Danas se na području njegove nekadašnje vlasti nalaze Tunis, sjeverna Libija, Egipat, Jordan, Izrael, Sirija, Saudijska Arabija, Irak, Iran, dijelovi Turske, Azerbajdžana, Armenije, Pakistana, te k tome još i Afganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein, Jemen, Oman, Katar, Turkmenistan, Uzbekistan itd.

Harun al-Rašid imao je titulu kalifa, što u islamskom svijetu označava Muhamedovog nasljednika i vjerskog vođu teoretski svih muslimana na svijetu (premda su konkurentski kalifi to nastojali osporiti). Država Haruna al-Rašida bila je bogata i razvijena, dapače pripadala je u to doba kulturno najrazvijenijim područjima svijeta. Nekadašnji glavni grad njegovog kalifata – Bagdad – bio je u to vrijeme najveći grad na svijetu.

Zanimljivo je da se kalif Harun al-Rašid pojavljuje kao lik u poznatim Pričama iz 1001 noći. U tim pripovijestima figurira kao mudar vladar sa sjajnim dvorom. Dodajmo kao zanimljivost da arapsko ime Harun zapravo dolazi od hebrejskog Aron (poznata osoba iz Biblije). Slično tako islamska imena imaju korijen u judeokršćanstvu kao: Sulejman dolazi od Salomon, Ibrahim od Abraham, Musa od Mojsije, Isa od Isus, Mirjam od Marija itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.