25. rujna 1991. embargo UN Hrvatskoj – sramotna uloga Velike Britanije i Budimira Lončara

Na današnji dan 25. rujna 1991. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je sramotnu i nehumanu odluku o embargu na uvoz oružja i time onemogućilo obranu Hrvatske u jeku brutalne agresije. Nakon predaje oružja Teritorijalne obrane u travnju 1990. stranke SKH-SDP jugoslavenskoj vojsci, bio je ovo drugi težak udarac Hrvatima. Tom odlukom su praktički otvorena vrata JNA i Srbiji da osvoji i pokori Hrvatsku. Osobito sramotnu ulogu pri tome odigrala je Velika Britanija i jugoslavenski diplomat Hrvat Budimir Lončar, kasniji ključni savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika Mesića i Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 25. rujna 1991. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezolucijom 113. sramotnu odluku o embargu na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju. Ta silno nepravedna i nehumana odluka dogodila se u jeku najžešće agresije JNA i Srbije na Hrvatsku.

S obzirom na silnu količinu svih vrsta lakog i teškog naoružanja, od minobacača do aviona, a kojom je agresor raspolagao u odnosu na gotovo goloruke branitelje, to je značilo samo jedno – međunarodna zajednica dopušta Srbiji i JNA da pokori i osvoji Hrvatsku i Hrvate.
Bio je to drugi težak udarac Hrvatima nakon što je vlast SKH-SDP predala naoružanje Teritorijalne obrane JNA 1990. Između dva izborna kruga prvih demokratskih izbora. To oružje koje je pripadalo hrvatskom narodu, JNA je podijelila kasnije četnicima i srpskim pobunjenicima.

Tako je Hrvatska izgubila svaku mogućnost da nabavi oružje legalnim putem i našla se pred slomom uslijed opće ofenzive postrojbi zločinačke i komunističke JNA, te raznih srpskih dobrovoljačkih i lokalnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramotna igra Velike Britanije i izdajnička uloga Budimira Lončara

Takvu odluku je gurala Velika Britanija, a Kina je namjeravala uložiti veto. U UN-u je nastalo komešanje – bio bi presedan ovako uvesti embargo. Britanska diplomacija nalazi rješenje i obraća se Budimiru Lončaru, ministru vanjskih poslova agresorske Jugoslavije. Pored Ante Markovića, tadašnjeg premijera, Lončar je bio političar na kojega je Zapad računao u očuvanju kakve-takve Jugoslavije. 

Lončar nalaže Vladislavu Jovanoviću, Miloševićevu čovjeku u UN, da pošalje pismo Vijeću sigurnosti, a potom i sam daje izjavu pred Vijećem sigurnosti UN, tražeći uvođenje embarga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir Lončar je od 2000.-2014. bio ključni čovjek administracije i savjetnik za vanjsku politiku dvojice predsjednika Hrvatske – Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Predsjednici Mesić i Josipović su očito smatrali da je Lončar izvrstan u vanjskoj i međunarodnoj politici kad je uspio ishoditi da Hrvatska dobije embargo na uvoz oružja uslijed opće agresije na nju.

Taj pojedinačni primjer, iz najviše predsjedničke strukture vlasti, ukazuje nužno na dvije stvari:

1. Uključenost visoko i nisko pozicioniranih ljudi iz doba komunizma, te bivših komunističkih i jugoslavenskih diplomata, kao i suradnika komunističkih tajnih službi u sve strukture hrvatskog društva od predsjedničkih nivoa naniže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Nužnost lustracije komunističkih kadrova od unaprijed određene razine prema naviše, te potpuno isključenje doušnika i djelatnika komunističkih tajnih službi iz javnog i političkog života

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.