25. srpnja 1990. Zagreb – koje je nazive nosila Hrvatska u vrijeme komunističke diktature?

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan, 25. srpnja 1990., promijenjen u Hrvatskom Saboru naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Socijalistička Republika Hrvatska bila je od 1945.-1990. dio komunističke Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teritorij Socijalističke Republike Hrvatske bio je 56.524 km2. Nastala je na teritoriju raspadnute države NDH koja je imala 102.771 km2, dok je Banovina Hrvatska uspostavljena 1939. godine, u okviru prve monarhističke Jugoslavije, imala teritorij 65.456 km2.

Prije razdruženja od Jugoslavije, a sukladno promjenama društveno-političkoga sustava, iz naziva je 25. srpnja 1990. uklonjen pridjev “socijalistička”. Istodobno su bila promijenjena i državna obilježja: uklonjena je zvijezda petokraka sa zastave, proglašen je grb Republike Hrvatske sastavljen od crveno-bijelog šahiranog polja s 5 redaka i 5 stupaca, ukinute su zajednice općina, ukinuto je nazivlje bivšeg komunističkog društveno-političkog sustava, zajamčeno je pravo građanina na poljoprivredno zemljište.

Komunisti su obećali hrvatskom i drugim pokorenim narodima u prvoj Jugoslaviji da će poslije rata imati svoje države u federativnoj Jugoslaviji. No, umjesto bilo kakvog oblika demokracije i samobitnosti, nametnuta je diktatura uske partijske grupe s Josipom Brozom Titom na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša domovina Hrvatska je u tom mračnom periodu od 1945.-1990. nekoliko puta mijenjala svoje službeno ime:

Federalna Država Hrvatska – ime je proglašeno 8. i 9. svibnja 1944. godine. Bio je to naziv koji je partizanski pokret pod vodstvom komunista dao u Topuskom na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a, još u vrijeme postojanja NDH. Tu se vidi da ZAVNOH i partizanski pokret nisu razmišljali o bilo kakvom obliku postojanja Hrvatske izvan države Jugoslavije, nego samo u okviru nje.

Narodna Republika Hrvatska – novo ime proglasilo je Predsjedništvo Narodnog sabora Hrvatske Zakonom o imenu Narodne Republike Hrvatske, 26. veljače 1946. godine

Socijalistička Republika Hrvatska – novo ime proglašeno Ustavom SFRJ od 7. travnja 1963. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska – naziv proglašen 25. srpnja 1990. poslije prvih demokratskih izbora nakon gotovo pola stoljeća diktature.

Vrijedno je istaknuti da je pripadnost Hrvatske umjetnoj tvorevini Jugoslaviji, bilo prvoj monarhističkoj bilo drugoj komunističkoj, za Hrvatsku i hrvatski narod uvijek značilo: sustavno kršenje narodonosnih i ljudskih prava, zatiranje hrvatskog identiteta, zabrane jezika i pisma, zabrane hrvatskog narodnog znakovlja, progon slobodarske nacionalne misli, kršenje svih ljudskih prava i svih drugih oblika političkih represija koje su devastirale hrvatski narod kao nikada do tada prije u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.