26. ožujka sveti Montan i Maksima – muž i žena zajedno otišli u mučeničku smrt radi vjere u Krista

Foto: Župa Sv. Josip - Lički Osik

Sveti Montan i Maksima su na cijeni zato što su svoju bračnu i sakramentalnu vezu, utemeljenu na obostranoj ljubavi i ljubavi prema Bogu, potvrdili zajedničkim mučeništvom.

Sveti Montan i Maksima su srijemski mučenici. Za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana 304. godine sklonio se u Sirmium (Srijemsku Mitrovicu) svećenik Montan sa svojom ženom Maksimom. Jedno su vrijeme bili nepoznati, ali je netko zamijetio njihovo ponašanje pa su bili prijavljeni da su kršćani te su uhićeni. Mučeništvo su podnijeli zajedno, a s njima Kvadrat, Teodozije, Emanuel i još 40 neimenovanih kršćana. Bili su bačeni u rijeku Savu.

Sveti Montan i Maksima su na cijeni zato što su svoju bračnu i sakramentalnu vezu vezu ,utemeljenu na obostranoj ljubavi i ljubavi prema Bogu, potvrdili zajedničkim mučeništvom. Bili su kao pravi muž i žena povezani “u dobru i u zlu” i nisu zanijekali svog Gospodina niti po cijenu smrti. O ovim se supružnicima ne zna mnogo pa se u povijesti prvih stoljeća Crkve pribrajaju ostalim svetim bračnim parovima, poput svetih Akvile i Priscile, Severijana i Akvile, Marija i Marte, među kojima su mnogi zivot također završili mučeničkom smrću.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr