27. siječnja 1416. Dubrovnik – ponosni Hrvati prvi zabranili prodaju robova u Europi!

Foto: Thinkstock

Hrvati se zaista imaju čime ponositi, a jedna od nepoznatih činjenica za veliki ponos našem narodu jest da su upravo Hrvati grada Dubrovnika prvi u Europi zabranili prodaju robova, a time vjerojatno i u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan prije šest stoljeća, Dubrovačka Republika je zabranila trgovinu robljem. Veliko vijeće Dubrovačke Republike, koje je tada činilo 78 vijećnika, donijelo je 27. siječnja 1416. odluku za koju je glasalo 75 njih, a koja je već sutradan stupila na snagu. Odluka određuje da se “ni jedan naš državljanin ili stranac i svaki onaj koji se smatra Dubrovčaninom ni na koji način ili pod kojim izgovorom ne usudi ili drzne kupovati ili prodavati roba ili ropkinju ili biti posrednik pri takvoj trgovini, niti imati društvo ili dioništvo u takvom poslu”.

Posebno je zanimljivo i služi nam na ponos da je Dubrovačka Republika time postala prva zemlje u Europi koja je zabranila trgovinu ljudima i ropstvo, dok je u ostatku Europe ono bilo dozvoljeno sve do početka 19. stoljeća.

Robovlasništvo je procvat doživjelo u 15. stoljeću kada su europski trgovci počeli prodavati tamnoputo stanovništvo iz Afrike. Robovi su se koristili i u Europi, ali najviše u Sjevernoj i Južnoj Americi gdje su radili teške poslove bez osnovnih uvjeta za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovniji pokreti za ukidanje ropstva pojavili su se krajem 18. stoljeća, više od 300 godina od njegova ukidanja u Dubrovačkoj Republici. Velika Britanija je ukinula trgovinu robljem 1833. godine, a SAD po završetku američkog građanskog rata 1865. godine. Posljednja država koja je to službeno učinila bila je Mauretanija 1981. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.