27. studenoga 1942. bl. Bronislav Kostowski – zašto se taje nacistička masovna ubojstva svećenika u Dachau?

Foto: Wikipedia

U koncentracijslom logoru Dachau u nacističkoj Njemačkoj, ubijen je na današnji dan 1942. katolički svećenik Bronislav Kostowski. U tom nacističkom logoru ubijeno je stotine drugih katoličkih svećenika.  U Dachau je postojao tzv. Svećenićki blok (njemački Pfarrerblock ili engleski Priesterblock). Među ubijenima u Dachau kanonizrano  je čak 108 svećenika Poljaka, kao i jedan broj Tirolskih mučenika, svećenika iz Austrije. U logoru Dachau ubijena su 1034 svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi svećenici deportirani su, internirani i ubijeni u logorima: Auschwitz, Sachsenhausen, Mauthausen i Buchenwald.

Osim toga, nekoliko tisuća časnih sestara deportirano je u logore, a mnoge tamo i ubijene poput časne sestre karmelićanke Edith Stein, te njezine rođene sestre koja je bila, također, katolička redovnica.

Kostowski je za vrijeme vojne okupacije Poljske bio podvrgnut okrutnim zatvorskim mučenjima, a smrću u Dachau dobio je aureolu kršćanskog mučeništva. Papa Ivan Pavao II. 13. lipnja 1999. godine beatificirao ga je s čak 107 drugih žrtava tog nacističkog progona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dachau je bilo zatvoreno 2720 svećenika, od kojih 2578 (95%) su bili katolički svećenici. Od ostalih zatvoreno je 109 protestantskih svećenika, 22 pravoslavna, 8 starokatolika i 2 islamska.

Upravo katolički svećenici bili su glavna meta mržnje nacista, a od njih ponajviše red isusovaca.

Prvi katolički svećenik stigao je u Dachau još 1935. godine, ali od 1940. Dachau postaje označen kao koncentracijski kamp za klerikalne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše svećenika bilo je Poljaka (1780), a nakon njih Nijemci (447), Francuzi (156), te Česi i Slovaci (109). Bio je tu i stanoviti broj Nizozemaca (56), svećenika s područja Jugoslavije (50) od kojih ponajviše Hrvata, Belgije (46) i Italije (28).

U logoru Dachau ubijena su 1034 svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.