28. svibnja 1995. – otvorena Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Foto: Marko Maras

Na današnji dan 1995. godine otvorena je jedna od najreprezentativnijih javnih zgrada u Zagrebu – Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije preseljenja u novu zgradu knjižnica je bila smještena u secesijskoj zgradi na Marulićevom trgu iz 1913. godine (danas Hrvatski državni arhiv).

Kamen temeljac za novu zgradu postavili su još 1988. godine akademici Andro Mohorovičić i Ivan Jurković. Zgradu su projektirali hrvatski arhitekti Velimir Neidhardt, Davor Mance, Zvonimir Krznarić i Marijan Hržić. Nova zgrada NSK ogromnih je dimenzija – ukupno ima 44.432 kvadratna metra.

Daleko je najveća knjižnica u Hrvatskoj i sadrži oko 3 milijuna svezaka knjiga. U zgradi NSK danas se čuvaju neprocjenjiva hrvatska nacionalna blaga – poput starih kodeksa na pergameni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NSK čuva i primjerke prve hrvatske tiskane knjige – “Misala po zakonu rimskog dvora” iz 1483. godine.
Danas je NSK centar studentskih i znanstvenih događanja ne samo u gradu Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatsku.

Podsjetimo se da je ovaj objekt napravljen za vrijeme rata u Hrvatskoj, kao što je i većina kapitalnih projekata i investicija u glavnom gradu (za vrijeme rata i poraća).

Tako se sjećamo, osim NSK, i gradnje tramvajskih pruga prvo do Prečkog, pa zatim do Dubca u Dubravi, izgradnje izuzetno prometno važnog podvožnjaka u Savskoj, početka gradnje nacionalnog stadiona, izgradnje telefonske i kanalizacijske mreže i niza drugih ulaganja ne samo u grad Zagreb nego i u cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je SDP preuzeo vlast u Zagrebu 2000. prestaje većina kapitalnih ulaganja u grad i gradski se novac troši uglavnom na održavanje postojećeg stanja i šminkanje gradskih ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.