29. rujna 1963. prvi broj Glasa Koncila – prvo tiskano štivo i časopis koji nije bio pod izravnom kontrolom Komunističke Partije

Glas
Foto: Glas Koncila

Prvi tiskani broj „Glasa Koncila” pojavio se s nadnevkom 29. rujna 1963, a prethodilo mu je cikostilom umnoženih 11 biltena „Glasa s Koncila” (prvi nosi nadnevak 4. listopada 1962.) i prigodno novinsko izdanje prilikom izbora Pavla VI. „Habemus papam”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to prvo tiskano štivo i časopis koji nije bio pod izravnom kontrolom Komunističke Partije. Iako je Glas Koncila bio itekako limitiran u temama i načinu pisanja, ipak on je bio prvo „svjetlo“ u općem mraku i diktaturi koja je vladala Jugoslavijom 18 godina.

Glas Koncila imao je veliku nakladu, a mogao se kupiti samo po crkvama i nije bio dostupan javnosti po kioscima i trgovinama. Već 1969. tiskan je u 245.000 primjeraka, a redovita naklada dosegla je 179.000 primjeraka po broju.

Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1972. godine, zaplijenjen je GK br. 21 od 22. listopada 1972. zbog navodnog uznemiravanja javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor reportaže o svetom prkosu mučenika Poliona (!) Živko Kustić osuđen je na pola godine zatvora, uvjetno na dvije godine, i na godinu dana zabrane javnog nastupanja.

Godine 1973. sudski su zaplijenjeni br. 7 zbog navodnog remećenja dobrih odnosa s Čehoslovačkom i br. 12 s Rumunjskom.

Zauzimanjem Glasa Koncila 1979. u Zagrebu je otvorena prva kuća Misionarki ljubavi danas svete Majke Terezije, a kasnije zauzimanjem GK te su sestre otvorile još kuće u Skoplju, Peći i Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom 25. obljetnice Glasa Koncila, 29. rujna 1988, dodijeljena su priznanja sa znamenjem u obliku stranice GK u tiskarskom slogu. Osim živih glavnih i odgovornih urednika, dobili su biskupi Mijo Škvorc i Đuro Kokša, dr. Bonaventura Duda, Tomislav Šagi-Bunić, mons. Vladimir Stanković i Andrija Žic, a najistaknutija hrvatska katolička novinarka Smiljana Rendić “Zlatno pero Glasa Koncila”.

Glas Koncila postaje 29. travnja 1996, na blagdan sv. Katarine Sijenske, prvi hrvatski katolički list na Internetu.

Više važnijih događaja vezanih uz Glas Koncila možete pročitati u njihovom tekstu Važniji momenti iz povijesti Glasa Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.