29. siječnja 1886. – Znate li tko je patentirao prvi automobil?

automobil
Foto: M.Minderhoud (CC BY-SA 3.0)

Na današnji dan 1886. Karl Benz Carskom zavodu za patente u Berlinu predao je zahtjev za priznanje svoga patenta – vozila pogonjenog benzinskim motorom, koji je ujedno bio prvi uspješni automobil na svijetu s pogonom na unutarnje izgaranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv je bio put kojim je Benz došao do ideje za prvi automobil. San mu je bio napraviti „kočiju bez konja”, a hobi su mu bili bicikli.

Svoj prvi automobil napravio je stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije rabio drvene kotače kakvi su bili na kočijama).

Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar s 954 kubika i 0,8 konjskih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.