3. ožujka 1861. Sankt Peterburg – znate li da je Rusija prije ukinula kmetstvo nego SAD ropstvo?

Foto: commons.wikimedia.org

Zanimljivo je da je Rusko Carstvo prije ukinulo kmetstvo nego što je SAD ukinuo ropstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1861. godine u Ruskom Carstvu ukinuto je kmetstvo, čime je čak oko 23 milijuna ljudi dobilo slobodu. Proglas o ukidanju kmetstva donesen je u doba ruskog cara Aleksandra II., koji je zbog toga dobio nadimak Osloboditelj (rus. Алекса́ндр Освободитель). Car Aleksandar II. bio je djed posljednjeg vladajućeg ruskog cara Nikolaja II, koji je ubijen od strane boljševika nakon Oktobarske revolucije.

Rusko ukidanje kmetstva kasnilo je otprilike 13 godina za ukidanjem kmetstva u hrvatskim krajevima (u doba bana Jelačića 1848. godine).

Doista, Rusi su bili svjesni da su prije ukidanja kmetstva bili jedna od posljednjih zemalja u Europi s takvim sustavom. Ipak, zanimljivo je da je Rusko Carstvo prije ukinulo kmetstvo nego što je SAD ukinuo ropstvo. Naime, Američki građanski rat, uvelike uzrokovan pitanjem ropstva, započeo je tek mjesec dana nakon spomenutog ukidanja kmetstva u Rusiji (iste 1861. godine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.