30. prosinca 1991. Širinci (Nova Gradiška) – Hrvatska vojska kao kule od karata ruši četnička uporišta u Slavoniji!

Foto: javno vlasništvo

“Širinci” su provedeni kao dio akcije “Orkan ’91.”, koja je neutralizacijom četničkog uporišta na području Zapadne Slavonije označila prvu veliku pobjedu pripadnika Hrvatske vojske nad JNA – oslobađanje Zapadne Slavonije.

 

Slikovni rezultat za širinci rat"

Photo: novagradiska.eu

Akcija je prije 28 godina započela 30. prosinca 1991, a prekinuta je 3. siječnja 1992. godine potpisivanjem Sarjevskog primirja. “Širinci” su provedeni kao dio akcije “Orkan ’91.”, koja je neutralizacijom 21. srpskog uporišta na području Zapadne Slavonije označila prvu veliku pobjedu pripadnika Hrvatske vojske nad JNA.

Naime, Hrvatska vojska je sredinom prosinca 1991. godine riješila problem dalekometnog neprijateljskog topništva koje je iz mjesta Širinci gađalo položaje naših branitelja na prvoj crti obrane Nove Gradiške. Istoga dana neprijateljsko topništvo je s drugih položaja gađalo Cerničku i Mašićku Šagovinu. Uz pomoć tenkova neprijatelj je pokušao probiti crtu obrane Nove Gradiške.

U teškim borbenim okršajima nažalost ranjena su 22 hrvatska branitelja, a poginuli su: Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Ljubomir Dakić iz Davora, Davor Cvitković, Mato Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine.

 

Ne zaboravimo plan Srbije: Nova Gradiška i Zapadna Slavonija je trebala biti dio Velike Srbije. To su spriječili hrvatski branitelji!

Foto: wikipedia.hr

 

Zločin u Novoj Gradiški:

*Najteže dane Nova Gradiška proživljavala je u rujnu 1991. godine. Dana 21. rujna 1991. iz zrakoplova JNA agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera je neprijatelja bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je, stoga, i brana Bačica.

Prema službenim evidencijama, u bombardiranju i raketiranju središta Nove Gradiške poginulo je 11, a teško ranjeno 50 osoba.

Od tada svake godine nekolicina Novogradiščana paljenjem svijeća kod novogradiškog Doma kulture sjeća se ovog, kako ga mnogi nazivaju, najkrvavijeg ratnog dana u povijesti Nove Gradiške.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr