4. svibnja 1825. Stjepan Korolija – hrvatski kajkavski pisac, prevoditelj i zagrebački kanonik

Menci Klement Crnčić: Zagrebačka katedrala

Na današnji dan umro je Stjepan (Štefan) Korolija (Virje u Podravini, 15. prosinca, 1760. – Zagreb, 4. svibnja, 1825.), hrvatski kajkavski pisac, prevoditelj i zagrebački kanonik.

Roditelji su mu Đuro Korolija i Katarina Đurišević. Njegov sinovac je bio Martin Korolija, župnik u Drnju. Zaređen je za svećenika 20. veljače 1785. U Beču je studirao teologiju, 1807. godine postao zagrebački kanonik, istodobno rektor Sjemeništa 1808.-1815. godine.

Upravitelj župe u Samarici, od svibnja do listopada 1787. godine. Prvi je od Hrvata kao svećenik branio 2. rujna 1785. na njemačkom jeziku pastoralnu teologiju. Zaslužan je što se u sjemeništu rodila ljubav za njegovanje hrvatskoga jezika.

Korolija je pisao propovijedi na kajkavskom narječju hrvatskog jezika, a bio je dio biblijskog društva zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca uz Tomaša Mikloušića, Antuna Vranića, Ivana Labaša, Ivana Birlinga i Ivana Gusića. Korolija je, pretpostavlja se, prevodio cijeli kajkavski Novi Zavjet, koji je ostao u rukopisu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr