Na 57. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku više od 140 programa

Foto: Thinkstock

Ovogodišnji 57. međunarodni dječji festival, na kojem nastupaju sa 140 programa izvođači iz Hrvatske i svijeta održava se u Šibeniku od 17. lipnja do 1. srpnja, najavila je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu ravnateljica Festivala Maja Trlaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trlaja je podsjetila kako će na festivalu uz hrvatske izvođače nastupiti izvođači iz Singapura, Rusije, Litve, Italije i Španjolske te ostalih tridesetak zemalja.

Po riječima redateljice Nine Kleflin njezinu predstavu “Buratino” izvest će HNK Šibenik na svečanom otvaranju festivala. U predstavi je riječ o hrabrom dječaku koji posjeduje ključ grada, rekla je dodavši kako držanjem ključa zapravo držimo sami sreću u svojim rukama.

Suradnica za literarni program festivala Maja Zrnčić najavila je održavanje šest literarnih radionica, posvećene su između ostaloga i internetu i novinarstvu te odnosu priča i boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima suradnice za likovni program Ive Koerbler, priređen je i cijeli niz likovnih događaja, a plakat ovogodišnjega festivala izradio je slikar Munir Vejzović.

Voditelj filmskoga programa Željko Šturlić najavio je održavanje filmskih projekcija na Gorici te istaknuo kako će uz hrvatske dječje filmove Anku i Uzbunu na zelen vrhu biti prikazan i cijeli niz suvremenih svjetskih fimova s naglaskom na američku kinematografiju.

Na konferenciji je istaknuto kako je 57. put Šibenik postaje središte jednog paralelnog svemira i svemira u kojem su mrlje od sladoleda dobrodošle, u kojem se može hodati četveronoške, u kojem se može i puzati po trgovima, u kojem se može dovikivati glumcima, penjati na pozornicu, okrenuti joj leđa, spavati, plakati, smijati se na tribinama, sve shvaćati ili ništa ne razumjeti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može vam tamo, kako je rečeno, biti dosadno i ludo zabavno, kako god tih dana odlučite, a da vam pritom nitko ne može reći da niste u pravu. Morate naime biti dijete i tada ste kralj u dvotjednom dječjem svemiru u Šibeniku, svemiru kroz koji su u zadnjih pola stoljeća prolazili svi mali šibenski kraljevi.

Šibenskim će se ulicama sudarati glumci, redatelji, ulični zabavljači, scenografi, novinari, kostimografi, scenski radnici, glazbenici i publika. Grad postaje pozornica, ulicama teče kreativnost, a trgovi su točke susreta.

Priča kreće s Ljetne pozornice, između Katedrale i Vijećnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.