6. prosinca 1996. Desimir Žižović Buin – ravnogorski četnik osmislio partizanske junake Mirka i Slavka kojima su indoktrinirana djeca u komunizmu!

Foto: sr:Корисник:Zizovic www.commons.wikimedia.org

Četnik Desimir Žižović Buin je autor najpopularnijeg partizanskog stripa ‘Mirko i Slavko’ kojim su indoktrinirane stotine tisuća djece u Titovoj Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor stripa o partizanskim kuririma prethodno je radio stripve za četničku omladinu koju je indoktrinirao u četničkoj novini Mladi Ravnogorac.

 

Rođen je 1920. godine u Gornjim Branetićima, selu kod Gornjeg Milanovca, a umro na današnji dan 1996. u istom mjestu. Desimir Žižović Buin obilježio je djetinjstvo mnogih generacija Jugoslavena, koji su slijepo vjerovali u ‘partizanske bajke’ i demagogiju koja je proizašla iz Titove partizanske Jugoslavije, piše srpskainfo.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žižović je čovjek koji je osmislio i ilustrirao dva lika, dječaka Mirka i Slavka, partizanske kurire koji se bore protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Strip je stekao ogromnu popularnost u Jugoslaviji, a bio je sredstvo ‘antifašističkog agitrpopa’ kojom se indoktriniralo djecu o tzv. partizanima-djeci čiji su podvizi nadilazili najbujniju maštu.

Partizanski strip “Mirko i Slavko” je u Jugoslaviji dosizao gotovo nevjerojatnu popularnost i  tiražu od čak 600.000 primjeraka po broju. Mirko i Slavko su se zatim iz stripa preselili u knjige, na film i u – obrazovni sustav. Djeca u hrvatskim (jugoslavenskim) školama i vrtićima bila su ‘do boli’ indoktrinirana upravo stvarima kao što su bili famozni i nepostojeći Mirko i Slavko, i drugi partizanski ‘junaci’ iza kojih su ostajali tisuće leševa fašista, nacista i ‘domaćih izdajnika’.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četnički ideolog za mlade i djecu ‘prebacio se’ – partizanima

Mirko i Slavko bili su nepobjedivi, o njima su snimani filmovi, a ideja o njima došla je od – rehabiltiranog četničkog ideologa koji je postao član Komunističke partije i širitelj komunističke ideologije.

Na samom početku rata, Žižović pristupa četničkom pokretu. Navodno se nije prihvatio puške nego je slikao i crtao za četnike i njihovu omladinu. Tako je crtao za stripove “Mladi Ravnogorac” i “Ravnogorski borac”, koji su postali vrlo popularni među četnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoj ratne situacije, i još točnije velikosrpska lukavost, utječe na to da napusti četnike i pred kraj rata pristupi u Titove partizane.

Naime, u kasnu jesen 1944., pred kraj rata, prijavljuje se za “Umjetničku zadrugu”, koju je vodio Đorđe Andrejević Kun, autor grba nove komunističke Jugoslavije. Bivši četnik u ovu partizansku umjetničku koloniju stiže na osnovu preporuka i ‘guranja’ partizana, kao i tisuće drugih četnika koji su pristupili partizanima.

‘Nepobjedive’ partizanske junake osmislio je i stvorio pravi četnik.

Kao i mnogo toga u bivšoj Jugoslaviji što se skrivalo pod pojmom partizanštine, antifašizma i jugoslavenstva!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Slikovni rezultat za mirko i slavko

 

Photo: wikipedia.org

Mirko i Slavko su u stripu bili neustrašivi i nepobjedivi. Često su desetine do zuba naoružanih Nijemaca likvidirali bez problema.

A u vrijeme njihove najveće popularnosti i kao ilustracija njihove nadrealne premoći nad okupatorom u Jugoslaviji se pričao i ovaj vic:

Mirko: Slavko, pazi metak!

Slavko (uz saginjanje): Hvala, Mirko!

 

O nepostojećoj djeci-partizanima Mirku i Slavku, osmišljenje od četnika Žižovića,  snimljen je i igrani film koji se prikazivao djeci po osnovnim školama. Radilo se o nevjerojatnoj propagandi i komunističkom agiprotopu prema djeci, a film i sekvence iz istog možete pogledati ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.